Банкеръ Daily

Общество и политика

Мария Габриел остава еврокомисар, Лиляна Павлова - в Европарламента

Мария Габриел остава еврокомисар и няма да отиде в Европейския парламент като депутат. Така евродепутат става Лиляна Павлова, която е на седма позиция в листата на ГЕРБ.

В телевизионно интервю Габриел уточни, че решението й е било съгласувано с премиера Бойко Борисов и той е приел идеята й.

"Не мога да си позволя да оставя България без еврокомисар, защото това е силен лост за влияние. Искам до края на мандата на тази комисия да продължавам да карам да се говори за България с гордост, с уважение за това, че е активна и отстоява силни каузи и че работя за политики, които не са абстрактни", коментира Мария Габриел, която в мандата на комисията "Юнкер" отговаря за цифровата икономика на Европейския съюз.

Мария Габриел разясни, че има 5-6 месеца преди съставянето на новата Европейска комисия. По думите ѝ в това време било необходимо България да има свой еврокомисар. Очаква се, че и в следващата Комисия България ще представлява от Габриел.  

От ЦИК уточняват, че тя трябва да заяви отказа си пред Европейския парламент. Това се налага, защото Избирателната комисия вече е публикувала решението си за избора на 17-те български евродепутати.

Подобно разместване имаше и в листата на ДПС, тъй като водачът Мустафа Карадайъ и вторият Делян Пеевски се отказаха от местата си в Брюксел. 

"ГЕРБ е жив организъм и продължава напред. Тези избори ясно показа, че има един път - на обединението и сътрудничеството", изказа се лаконично българската еврокомисарка по повод оставката на Цветан Цветанов от всички постове в управляващата партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във