Банкеръ Daily

Общество и политика

Мария Габриел не е подала отказ пред ЦИК за мястото си в Брюксел

Избраната за евродепутат Мария Габриел от партия ГЕРБ не е подала отказ пред Централната избирателна комисия и тъй като името й вече е обявено от комисията, тя трябва да направи това пред Европейския парламент. Това оповести пред медии говорителят на ЦИК Александър Андреев по повод заявеното от Мария Габриел намерение да довърши мандата си на еврокомисар.

"Моето лично мнение е, че отказът би трябвало да бъде направен пред Европарламента. Имената на евродепутатите са вече обявени от ЦИК и дори са обнародвани в Държавен вестник", поясни Андреев. Затова, по думите му, след като Габриел заяви, че се отказва, тя трябва да направи това пред Европейския парламент. След което Народното събрание да уведоми ЦИК, която да вземе решение и да обяви следващия в листата за евродепутат, обаче към този момент такова искане не е постъпило в Избирателната комисия.

Случаят с Мария Габриел е различен от този на избраните за евродепутати от листата на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, тъй като те са депозирали своя отказ писмено, още преди ЦИК да обяви имената им за избрани и на практика те са заличени от листите, без въобще да бъдат обявявани за евродепутати. 

В Изборния кодекс няма изрична уредба на такъв случай. Има уредба по отношение на предсрочното прекратяване на пълномощията на член на Европейския парламент.

Припомняме, че Лиляна Павлова трябва да отиде в Европарламента след отказа на Габриел. Павлова е на седма позиция в избирателната листа на ГЕРБ. В телевизионно интервю Габриел уточни, че решението й за отказ е било съгласувано с премиера Бойко Борисов и той е приел идеята й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във