Банкеръ Daily

Общество и политика

Мария Габриел и Красимир Каракачанов обсъдиха проблемите с киберзаплахи и кампании от хибриден характер

Въпросите на киберсигурността в контекста на инициативите на ЕС и ЕК бяха обсъдени на среща между министъра на отбраната Красимир Каракачанов и европейския комисар с ресор "Цифрова икономика и общество" Мария Габриел, съобщиха от Министерството на отбраната.

Срещата се проведе във военното ведомство. На нея е било обсъдено и предстоящото през 2018 г. българско председателство на Съвета на ЕС.

Европейският комисар Мария Габриел е информирала министъра на отбраната Красимир Каракачанов за новите инициативи, свързани с прилагане на Директивата за мрежова и информационна сигурност и мерките и дейностите за повишаване на сигурността в цифровото пространство и единния цифров пазар в ЕС и държавите членки. Министърът на отбраната е запознал еврокомисаря Габриел с развитието на способностите на страната за киберотбрана.   

На срещата двамата са се обединили около необходимостта от създаване и прилагане на ефективни механизми за взаимодействие между различните държавни органи и структури и повишената роля на Съвета по сигурността към Министерския съвет за справяне с киберзаплахи и кампании от хибриден характер. Подчертана е била важността в тази насока от обединение на усилията и координация на държавните структури, научноизследователските центрове и индустрията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във