Банкеръ Daily

Общество и политика

Мария Габриел и Красен Кралев обсъдиха приоритетите в младежта и спорта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с европейския комисар с ресор “Иновации, изследвания, култура, образование и младеж” Мария Габриел. Двамата обсъдиха сътрудничеството между Европейската комисия и Министерство на младежта и спорта.

В сектор “Спорт” ресорното министерство показва висока активност и това се доказва от традиционно високите оценки, които ЕК дава на България за провеждането на общата европейска инициатива “Европейска седмица на спорта #BEactive” в страната ни. В сектор “Младеж” се планира първото в ЕС партньорско обучение на тема “Младеж, мир и сигурност”.

Екипът на министър Кралев представи пред българския еврокомисар успешните проекти и инициативи в спорта, изпълнени в партньорство с ЕК в последните години. Бяха разяснени приоритетите в сектор “Младеж”, които бяха напълно изпълнени по време на Българското европредседателство, както и предизвикателствата пред двата ресора в бъдеще.

Kралев и Габриел обмениха мнения как иновациите и новите технологии могат да допринесат за развитието и популяризирането на традиционните спортове. Българският спортен министър заяви, че негов личен приоритет на европейско ниво остават инициативите в подкрепа на борбата с допинга и предприемане на активни мерки срещу нагласените мачове.  

Европейският комисар, отговорен за младежта, и ресорният министър бяха категорични, че идеите за политиките, насочени към младите хора трябва да идват от младите хора. Според Кралев и Мария Габриел те трябва да бъдат реално ангажирани и включвани в политическите процеси. Еврокомисарят заяви, че ще настоява да се създаде европейски координатор по младежта.

По време на срещата бяха обсъдени програми като “Еразъм+” и  “Европейски корпус за солидарност”.

Габриел изказа своята ангажираност с развитието на спорта и младежките политики на европейско и национално ниво. Спортният министър изрази увереността си, че в рамките на мандата набългарския еврокомисар сътрудничеството между Министерството на младежта и спорта и ЕК ще се задълбочи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във