Банкеръ Daily

Общество и политика

Мария Габриел и Боил Банов заедно в дигитализацията на културното наследство

Център за изящни изкуства „Бозар“
S 250 36e46d1b df91 40a6 bd06 40f1c726b415

Европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и министърът на културата Боил Банов обсъдиха какви ще са възможностите пред страната ни да участва в проекти и инициативи на Европейската комисия.

Боил Банов постави въпроси какви са възможностите наследството ни да бъде представено в различни европейски градове, а не само в институциите в Брюксел. На следващо място бяха разгледани две инициативи – рамковата програма  „Творческа Европа“ и европейската програма за научни изследвания и иновации на „Хоризонт Европа“ (2021 – 2027). И по двата всеобхватни проекта българските творци в сферата на киното, музиката, литературата, изпълнителските изкуства, телевизията и опазването на културното наследство биха могли да получат подкрепа.

Освен това Банов и Габриел коментираха как страната ни може да продължи както партньорството си с Центъра за изящни изкуства „Бозар“ в Брюксел, така и по-пълноценното си сътрудничество с „Европа ностра“ - най-голямото обществено движение за опазване на Европейското културно и природно наследство в ЕС. В него членуват близо 250 организации.

Припомняме, че първоначално наименованието на ресора на Мария Габриел не съдържаше думата „култура“, но тя бе добавена след настояване от страна на Италия и по-специално на председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли. Той обяви, че „много министри на културата искат към задачите на еврокомисаря Мария Габриел да бъде добавена думата „култура“. Това според тях имало и символичен смисъл - културата ще си възстанови полагащото й се място и сред важните фактори за бъдещето на Европа – редом до иновациите и научните изследвания.

Междувременно, на днешната среща Боил Банов призна, че обединяването на културата с иновациите и научните изследвания е сериозно предизвикателство. Той обаче изрази увереност, че подобно съюзяване би било от полза за две от най-важните задачи пред Министерството на културата - дигитализацията на културното наследство и борбата с трафика на културни ценности.

От своя страна Мария Габриел подчерта, че нейната цел ще е културата да влезе в университетите, в творческите и в иновационните индустрии. Така културното наследство ще може по-лесно да се социализира и популяризира. По-конкретно идеята е световноизвестни имена в сферата на изкуствата и културата да влязат в класните стаи на европейските училища. Това ще се случи по проект на Европейската комисия и българското Министерство на културата, носещ наименованието „Творците срещат училищата“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във