Банкеръ Daily

Общество и политика

Мария Габриел е била една от малкото безпроблемни кандидатури

Номинацията на Мария Габриел за еврокомисар беше логичен избор, тя беше една от малкото безпроблемни кандидатури. Това обяви в предаването  вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на Би Ти Ви. 

Дончев обясни, че ресорът на Габриел ще бъде определен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Относно ресора дигитализация Дончев смята, че той е много важен във връзка със създаването на единен цифров пазар в Европейския съюз.

Томислав Дончев не се притеснява от антиевропейските прояви в миналото на коалиционните партньори в правителството – Обединените патриоти. "По принцип не съм притеснителен",  уточни вицепремиерът.

Решението за номинацията на Мария Габриел е взето окончателно в телефонен разговор миналата седмица между Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В него Борисов е обещал кандидатурата да бъде разгледана на първото правителствено заседание в сряда. Според източниците ни Габриел е предложена от Юнкер. За да стане еврокомисар, Мария Габриел трябва да премина процедура по изслушване в Европейския парламент.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във