Банкеръ Weekly

Общество и политика

МАРИЕТА НАЙДЕНОВА НАСЛЕДИ ИМПЕРИЯТА ТЕКСИМ

Смъртта на Георги Найденов направи неизбежни промените в ръководството на ТЕКСИМБАНК. Но от надзорния й съвет се оттегли също и Николай Орешаров - дългогодишен адвокат на г-н Найденов. Така надзорът на банката вече ще се осъществява от трима души. Както се предполагаше, мястото на Георги Найденов бе заето от неговата дъщеря - Мариета, която до 1996 г. беше изпълнителен директор на банката. След това тя се оттегли във Виена. Сега нейни партньори в надзорния съвет са Мадлена Димова и Иван Раднев. Повече от четири часа и половина бяха необходими на акционерите на ТЕКСИМБАНК, за да се стигне до този избор. Началото на годишното общо събрание бе отложено с един час поради липса на необходимото мнозинство и продължи в зала 3 на НДК до късна вечер при спадащ кворум.


Акционерите на банката научиха, че положителният й финансов резултат за 1997 г. е 2.223 млрд. лева. Но след заделянето на провизии и плащането на данъци чистата печалба е едва 113 млн.лв. и съгласно Закона за банките се отнася към фонд Резервен.


На събранието бе гласуван петминутен лимит за изказвания, който бе използван пълноценно от акционерите, за да докажат за пореден път максимата, че над 90% от българите не четат, но разбират от всичко. Изглежда, ръководството на банката не очакваше да чуе толкова аматьорски критики, още повече че предварително предоставените на акционерите резултати показваха кредитната институция в доста добра светлина. Съвсем не липсваха обаче въпроси от рода на: Откъде накъде печалбата ще се заделя за фонд Резервен? или Защо се наемат толкова скъпоплатени и ерудирани одитори, след като балансът може да бъде направен от всеки завършил гимназия, и то срещу далеч по-малко пари?.


Всъщност събранието бе белязано най-вече от мъката на акционерите по нераздадения дивидент. Повечето от тях очевидно не бяха наясно с факта, че инвестицията в акции е нещо по-различно от банковия депозит.


Другият проблем, който вълнуваше участниците, бе за стратегията и стила на работа на ТЕКСИМБАНК след внезапната смърт на нейния основател Георги Найденов. В този дух и бе изказването на бившия председател на надзорния съвет на Агенцията за приватизация Димитър Стефанов. Според него има опасност да се създаде управленска пропаст, тъй като качествата и личността на Георги Найденов позволиха на банката да оцелее.


ТЕКСИМБАНК ще продължи делото на Георги Найденов и ще остане вярна на девиза си - Бяхме, сме, ще бъдем - отговори новоизбраният председател на надзорния й съвет Мариета Найденова. - Баща ми даде живота си за тази банка, затова моята работа ще е уважение към паметта му. Ще вложа всичките си сили, знания и енергия за продължаване на очертаната от него стратегия, за развитие и просперитет на банката, както и за ориентирането й към съвременни финансови продукти и услуги, корпоративно и инвестиционно банкиране в променящата се икономическа среда.


Председателят на управителния съвет Мария Видолова уточни, че минимално изискуемият капитал на банката от 10 млрд. лв. е набран изцяло с парични вноски. Според г-жа Видолова само двама от акционерите на ТЕКСИМБАНК притежават над 5% от нейния капитал. Както е известно, през пролетта на тази година БНБ разреши на Патон Анщалт - Вадуц, да увеличи дела си от 15 на 25% и в момента тя притежава 24.99% от капитала на банката. Покойният вече Георги Найденов пък е собственик на 25 процента. В момента капиталовата база на ТЕКСИМБАНК е 10.159 млрд. лв., а капиталовата й адекватност - 18.41 процента.


Подобно на много други кредитни институции, най-големият проблем на ТЕКСИМБАНК са некоректните й длъжници. В случая става дума за заводите от Военнопромишления комплекс Трема и Аркус, които й дължат около 3 млн. щ. долара. Това са парите, които двете предприятия не успяха да платят на ДФРР и които банката погаси вместо тях. Освен това двете предприятия имат да връщат още 5 млн. щ. долара на ДФРР - заеми, които са гарантирани от ТЕКСИМБАНК. На практика двата заема обхващат 93% от кредитния портфейл на банката.


От ТЕКСИМБАНК уточниха, че в складовете на Аркус и Трема има достатъчно продукция и с парите от нейната продажба ще вземанията могат да се съберат. Освен това двете предприятия са включени в списъка за приватизация в пул ВПК-2, чийто посредник при продажбата е БРИБАНК. Така потенциалните кандидати за тяхната покупка ще трябва или да откупят задълженията им от банката кредитор, или да се договорят за погасяването им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във