Банкеръ Daily

Общество и политика

Маричков ще получи орден „Стара планина“, Лили Иванова - до 700 лева на месец

Правителството предложи на днешното си заседание президентът Румен Радев да издаде указ за награждаване на Кирил Маричков с орден „Стара планина“ - първа степен, за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство. 

Аргументът е, че през дългата му професионална кариера с многобройни участия в страната и чужбина Кирил Маричков не само допринася за развитието и популяризирането на българската музика, но и за формирането на вкусовете, ценностите и стандартите на няколко поколения българи. Авторските композиции и вечните рок хитове на Кирил Маричков и неговите групи са безспорни образци в съвременната ни рок музика, спечелили признанието на публиката и превърнали се във вдъхновение за младите български музиканти. Освен като изпълнител, музикант и композитор, Кирил Маричков е познат и с активната си обществена дейност и ярко изявена гражданска позиция.

Кабинетът предлага също на Народното събрание за предоставяне пожизнено на държавни парични награди на осем творци за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

Държавните пожизнени парични награди, които в момента са до 700 лв. месечно, се предоставят на Лили Иванова – поп-изпълнител и артист, проф. Анатоли Кръстев - музикант и педагог, Анжел Вагенщайн - режисьор и сценарист, Андрей Дреников - композитор и музикант, Георги Дюлгеров - режисьор и сценарист; Иван Стайков - музикант и поет, Иван Иванов – поет и Христо Ганев - режисьор и сценарист.

Facebook logo
Бъдете с нас и във