Банкеръ Daily

Общество и политика

Мариана Тошева поема щаба за украинските бежанци

Председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева е предложението на правителството за ръководител на Оперативната координационна група към Министерския съвет.

Това обяви вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова, която откри дискусия: „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“.

Мариана Тошева ще замести на поста Валери Рачев, който преди седмица се оттегли поради лични причини. Тошева стана председател на агенцията за бежанците на 23 март, когато от поста беше освободена Петя Първанова заради незадоволителни резултати.

Мариана Тошева е назначена за нов председател на Държавната агенция за бежанците, след като по предложение на премиера Кирил Петков досегашният титуляр на поста Петя Първанова бе освободена заради незадоволителни резултати, съобщи правителствената пресслужба.

Първанова бе освободена от поста с решение на Министерски съвет заради незадоволителни резултати през годините, недостатъчна технологична и експертна обезпеченост и готовност за справяне с бежански кризи.

Въпреки че само през последните 3 години на Агенцията са били осигурявани средства в размер на 50 млн. лв. както от европрограми, така и от държавния бюджет, липсва изграден капацитет и ресурси за управление на ситуацията с разселените от Украйна лица.

Мариана Тошева има близо 30 години професионален опит в работата с бежанци. Започва като Координатор на проект на ВКБООН „Местно заселване на бежанци в България“ още пред 1993 г., по-късно се присъединява към Български хелзинкски комитет като заместник директор на Програма за правна помощ на бежанци и мигранти, а от 2007 г. до съвсем скоро е изпълнявала длъжността Програмен мениджър на Бежанско-мигрантска служба на Български червен кръст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във