Банкеръ Daily

Общество и политика

Мариана Коцева оглави Евростат

За първи път човек от България ще заеме поста генерален директор в Комисията. Това е Мариана Коцева, която ще оглави Евростат. Тя е първата жена начело на европейската статистическа служба, съобщиха от Еврокомисията. 

Коцева е заместник-генерален директор на Евростат в Люксембург от юли 2012 г. С почти шест години трудов стаж в Евростат и десет години като генерален секретар, а след това и председател на Националния статистически институт на България, Коцева притежава всички необходими умения и опит за новата си позиция.

Андрияна Сукова пък ще бъде новият заместник-генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване". Сукова работи в генерална дирекция "Заетост" повече от седем години, по-специално в областта на мониторинга и изпълнението на програми в рамките на Европейския социален фонд - компетентност, която ще бъде от решаващо значение за предстоящите преговори за новата многогодишна финансова

Като бивш заместник-министър на земеделието на България и член на кабинета на бившия комисар по защита на потребителите Меглена Кунева, Сукова може също да използва политическия си опит за новата си позиция.

Назначаването на най-добрите хора на правилните позиции ще помогне на Комисията под председателството на Жан-Клод Юнкер да постигне значителен напредък през 2018/2019 г. и след това.

Днешните назначения включват още четирима нови генерални директори и четирима заместник-генерални директори. Те ще увеличат значително броя на жените на тези ръководни постове от едва 11% през 2014 г. до 36% сега. Това е резултат от ангажимента на председателя Юнкер да постигне целта от 40% до 31 октомври 2019 г. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във