Банкеръ Daily

Общество и политика

Мариана Коцева е новият генерален директор на Евростат

Бившият председател на Националния статистически институт Мариана Коцева е новият генерален директор на Евростат. Тя поема статистическата служба на Европейската комисия от досегашния директор, който се пенсионира в края на миналата година.

В началото на 2012 г. Коцева стана част от екипа на Евростат, след като спечели с конкурс поста на специален съветник с ранг на заместник-директор. Това я направи най-високопоставеният представител на България в администрацията на Европейския съюз. 

През 2014 г. След година и половина работа като съветник  Коцева стана заместник генерален директор. Тя пое поста от 1 юли, като замени Мари Бохата от Чехия. 

В продължение на над четири години – от януари 2008 г. до април 2012 г., Мариана Коцева беше председател на Националния статистически институт. Преди това професионалният й опит включва и работа като съветник на българския президент, на програмата на ООН за развитие, както и на министерството на труда и заетостта на Сърбия.

Академичният й опит включва магистърски и докторски степени по икономика и статистика от Университета по национално и световно стопанство (УНСС), Университета на щата Ню Йорк и Централноевропейския университет в Прага. Коцева е и доцент по икономика и асоцииран преподавател към УНСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във