Банкеръ Daily

Общество и политика

Марешки започва кампания за референдум за въвеждане на еврото

Партия "Воля" инициира референдум, който ще включва 4 въпроса. Подписката за националното допитване трябва да започне през април. Най-важният въпрос, по думите на председателя на партията Веселин Марешки, е трябва ли България да влезе в еврозоната. Останалите въпроси са да имат ли право неграмотни да гласуват, да има ли видеонаблюдение в края на изборния ден при отварянето на урните и броенето на бюлетините и да се внасят ли боклуци от Европа и Третия свят. Марешки участва в кръгла маса, на която бяха поканени представители на парламентарни и извънпарламентарни политически сили и организации, които да изразят позициите си във връзка с допитването.

Аргументите на "Воля" са, че златното правило на демократичните държави е допитването до суверена. От политическата формация подчертават, че през годините не е поискано мнението на българския народ за присъединяването на страната ни към Европейския съюз и НАТО. От партията на Марешки са отворени за предложения за още теми, които да бъдат включени в националното допитване.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов заяви, че депутатите от управляващата партия ще подходят сериозно и внимателно и ще обсъдят въпросите, които се поставят. Според него те безспорно са важни за цялото общество. Ципов се надява в кратки срокове да бъде представена позицията на партията по инициативата. Той отбеляза, че по темите, свързани с изборното законодателство, в последните седмици е постигнат някакъв консенсус и вече действа работна група с представители на всички парламентарни сили за това каква е необходимостта от промени в Изборния кодекс. "Смятаме, че тази работна група ще бъде още един допълнителен формат, в който ще може да се обсъди предложението", каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Марешки посочи, че по голяма част от въпросите се работи и в парламента, и на правителствено ниво. А ако въпросите намерят решение, ще отпаднат и от референдума.

Явор Нотев от "Атака" смята, че има много разум в поставените въпроси и те заслужават да бъдат проверени чрез средствата на пряката демокрация. Той уточни, че тези въпроси ще бъдат обсъдени от атакистите, но изтъкна, че по въпроса за образователното ограничение на избирателите партията има ясно изразено мнение.

Спас Панчев също декларира, че въпросите ще бъдат обсъдени от Земеделския съюз "Александър Стамболийски" и отбеляза, че те са важни за нашето общество. "Има проблеми, които трябва да бъдат решени - както с участието на неграмотните хора в изборите, така и с купуването на гласове, мъртвите души, фалшифицирането на протоколи. Някои държави приеха еврото, други отказаха да го приемат. Трябва да бъдат обсъдени тези въпроси, хубаво е да знаем мнението на обществото", смята Панчев.

Според Йордан Нихризов от Българската социалдемократическа партия пътят на обединена Европа е пътят към еврото, но народът трябва да каже мнението си кога и как. За образователния ценз Нихризов смята, че се влиза в противоречие с общото избирателно право. Предложението на БСДП е за парламентарни избори да се въведе един избирателен район с пропорционално преференциална система и машинно гласуване.

От НДСВ заявиха,че винаги са били за допитването до народа и партийното ръководство ще обсъди и ще даде отговор дали ще се включи в инициативния комитет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във