Банкеръ Weekly

Общество и политика

Марешки се отказва от имунитета си

Лидерът на партия "Воля" и заместник-председател на парламента Веселин Марешки все пак реши сам да се откаже от депутатския си имунитет и обеща да подаде необходимото заявление преди гласуването в пленарната зала. "Ще дам доброволно имунитета си, както обещахме да направим след заседанието на комисията. Всичко обаче трябва да е ясно. Има пет дела, четири от които приключиха в моя полза. Последното е за шамара, което очакваме да бъде решено в най-скоро време", заяви той в кулоарите на Народното събрание на 11 май. Ден по-рано специално излъчената временна комисия реши на закрито заседание да препоръча на парламента да снеме депутатската защита на Марешки след искането на главния прокурор. "Против" са гласували само двамата представители на "Воля" от деветчленния й състав.  

След откровенията, че делата срещу него са скалъпени, защото искат да му вземат бизнеса, Марешки обяви от името на партията си интересна инициатива за борбата с демографската криза. Бизнесменът обясни, че ще строи 11 апартамента за млади, образовани семейства и ще им ги продава на половин цена. По думите му квадратът в морската столица върви по 700 евро, а дори някъде и 1000, така че 300 евро било облекчение. Семействата пък щели да се подбират по специални критерии и да са минимум на 21 години. Така щял да даде пример на държавата как да се бори с демографската криза и изтичането на млади българи в чужбина.

Минути след това, подразнен от журналистически въпрос дали тази инициатива има връзка с отнетия му имунитет и дали така не се опитва да спечели благоволението на обществеността, Марешки заяви, че отменя този "пилотен проект" и ще отложи началото му за след два месеца. "Какво общо има едното с другото, не мога да разбера…- отбеляза той. - Добре, отменям това предложение за единайсетте апартамента, за да не звучи по този начин. Ще го направя след два месеца… Тогава се надявам, че няма да има други мероприятия срещу мен, за да не може да правите такива връзки. Ето, публично го казвам пред всички - след два месеца ще обявя това решение, ако няма някакви други негативи срещу мен…"

Репортерите не успяха да схванат логиката на действията му. Затова Марешки обясни, че той и неговите хора са нестандартни. "Вие сте свикнали да работите с определен тип хора. Тука няма такива бюрократски… тука всички сме изключително прями, честни, отговорни и държим на това, което говорим", отсече лидерът на "Воля".

Facebook logo
Бъдете с нас и във