Банкеръ Weekly

Общество и политика

Марешки прави коалиция от аутсайдери

Йордан Йорданов, Орхан Исмаилов, Веселин Марешки и Спас Панчев (отляво надясно).

Поредна безпринципна коалиция се роди в навечерието на изборите за Европейски парламент. Леви земеделци и десни останки от разпадналия се Реформаторски блок се сдружиха с Веселин Марешки и партията му "Воля" за общо явяване на европейския вот през май.

 В четвъртък (24 януари) аптечният бос обяви "широка коалиция", в която освен собствената му формация влизат още Земеделски съюз "Александър Стамболийски" на изключения от парламентарната група на "БСП за България" Спас Панчев, сега независим депутат, и Народна партия "Свобода и достойнство", с лидер бившият заместник-министър на отбраната Орхан Исмаилов. Към шарената компания от политически аутсайдери се присъедини и "Обединена социалдемокрация" на Йордан Йорданов, която до предсрочните парламентарни избори през 2017-а беше коалиционен партньор на БСП. Но както знаем, Корнелия Нинова разчисти тези, които не носят добавена стойност на социалистите. Партията на Исмаилов пък беше в Реформаторския блок при втория управленски мандат на Бойко Борисов, а после се коалира с ДОСТ на Лютви Местан за вота през 2017 година.

Новата коалиция ще се нарича "Воля - българските патриоти" и най-вероятно ще се опита да открадне електорат от "Обединени патриоти". Четирите партии са подписали споразумение да са заедно до следващите президентски избори. Марешки обяви, че коалицията е отворена и за други формации.

Орхан Исмаилов обясни, че е влязъл в това обединение, защото модерният граждански патриотизъм бил да обединяваш хората, а не да буташ хора на границата, намеквайки за акцията на лидера на НФСБ Валери Симеонов на предишния вот. От своя страна Марешки добави, че патриотичната идея досега е била узурпирана от хора във властта, които лъснали. По думите му нямало значение дали новата коалиция била ситуирани вляво или вдясно, партиите в нея ги обединявало родолюбието.

Земеделецът Спас Панчев пък направо призна, че се събирали заедно, защото прагът от 5,8 на сто бил трудно преодолим за самостоятелни малки формации. Локомотивът очевидно е Марешки, който се надява да ги изтегли, след като той самият се похвали, че разчита на големия си личен рейтинг. Ето защо именно той щял да е водач на листата, което не означавало, че ще е евродепутат, ако изобщо имат такъв - можело да отстъпи мястото си на друг.

Проучване на социологическата агенция "Тренд", което бе огласено също на 24 януари, даде на Марешки нищожните 1,6 на сто.

Основните послания, които четирите партии припознават като общи, са: образование, здравеопазване, сигурност, европейски доходи, ликвидиране на монополите, защита на интересите на българските земеделци, работещи закони и толерантност.

"Европейските институции имат нужда от промяна в следните посоки - по-малко бюрокрация, безкомпромисни мерки срещу корупцията, повече свобода за страните членки и уважение на идентичността и националното достойнство на всяка една държава", каза още лидерът на "Воля".

Неотдавна председателката на френската партия "Национален сбор" Марин Льо Пен припозна за свой българския партньор Марешки и дойде в София, за да засвидетелства подкрепата си за "Воля" на евроизборите.

Междувременно стана известно, че аптечният бос е предлагал и на СДС да влезе в коалицията, но преди ден главният секретар на съюза Илия Лазаров оповести, че синята партия няма да се явява на евровота с "Воля".

Facebook logo
Бъдете с нас и във