Банкеръ Weekly

Общество и политика

Марешки поиска оставката на Каракачанов

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки поиска оставката на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов заради закупуването на нови изтребители за армията и проблемите с ромската махала в с. Войводиново. На 9 януари Министерският съвет даде зелена светлина за преговори със САЩ за F-16 и предложи на парламента да приеме решението му. В него се предвижда депутатите да разрешат за преговорите да отговаря премиерът, а в преговорния екип да участват четирима министри - на отбраната, на икономиката, на финансите и на външните работи, обясни Каракачанов след правителственото заседание.

Народното събрание трябва да разгледа и приеме доклада на кабинета, да му възложи да подготви проект за международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет. Иска се и разрешението на парламента проектът да се отклони от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект за инвестиционен разход, одобрен с решение на депутатите от 2018 г., при условие на последваща ратификация.

Министърът на отбраната направи уговорката, че няма отклонение от закона, защото Министерският съвет се допитва до парламента. "Никой не може да каже каква ще бъде цената, преди да се проведат преговорите, но офертата на САЩ надхвърляше заложеното в проекта за инвестиционен разход", отбеляза Красимир Каракачанов. По думите му няма таван на цената, защото няма как да има преди провеждането на преговори по начина на плащане - дали ще е еднократно, или разсрочено. Няма такава цена от 2.1 млрд., отрече той и неофициалните информации, че САЩ ще ни искат толкова. В първоначалното решение на парламента от 2018-а за нови самолети бяха предвидени 1.8 млрд. лева.

"Изборът на който и да е самолет е най-големият грабеж на българщината. Такива безсмислени железа не ни трябват, докато нямаме здравеопазване и образование", заяви от своя страна Марешки и потвърди позицията на партията си против даването на пари за изтребители. Той попита кой ни е враг и от кого се пазим. Освен това настоя прокуратурата да разследва военния министър, цитирайки негово изказване, че бил прост посредник в процедурата за избор на нови изтребители. "На нас прост посредник за министър не ни трябва", каза лидерът на "Воля" . Освен това според него посредниците вземали комисиони. "Министерство на отбраната с този министър не ни е нужно", отсече Марешки.

Няколко часа след решението на правителството на 9 януари бившият вицепремиер и председател на НФСБ Валери Симеонов пък призова процедурата по избор на бойни самолети за авиацията ни да бъде прекратена и да се проведе нов конкурс, което пак било жест към американската страна. Той уточни, че изразява лично становище, защото формацията му не е вземала подобни решения.

"Дава им се възможност (на САЩ - б.а.) да вземат решение на най-високо ниво и да предоставят изискваната информация - вариант 1 и вариант 2 - да не участват. Тяхно право!", обясни Симеонов предложението си. Той напомни и че окончателното решение трябва да вземе парламента - така ще може "колективната безотговорност да си каже думата."

Междувременно съветникът на президента Тръмп по националната сигурност Джон Болтън стана поредният високопоставен представител на американската администрация, който декларира публична подкрепа към решението на премиера Бойко Борисов за избора на F-16 като евентуален бъдещ нов изтребител за българските ВВС. По-рано похвали към министър-председателя дойдоха от държавния секретар Майк Помпейо и от Белия дом.

Очаква се депутатите да обсъдят и гласуват решението на правителството идната сряда. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов вече обяви, че то ще бъде подкрепено. От БСП пък категорично заявиха, че ще гласуват против него, защото било унизително за България. От "Воля" декларираха, че са против. На същото мнение е и "Атака". Не е сигурна подкрепата и на НФСБ. Така ГЕРБ ще трябва да мобилизират всичките си народни представители и да разчитат на гласовете на ДПС, които по неофициална информация се отнасят положително към предложението на Министерския съвет. Единадесетте депутати от ВМРО със сигурност ще подкрепят министъра си. В резерв има и два гласа на независимите народни представители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във