Банкеръ Weekly

Общество и политика

Марешки обмисля вот на недоверие

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки даде заявка, че в парламентарната му група се обмисля вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Според него от 26 март досега кабинетът не си е вършел работата и не е направил нищо полезно за държавата, бизнеса и народа. "Ще настояваме да случи нещо", категоричен бе аптечният бос. На брифинг в парламента той изрично уточни, че е готов да подкрепи вот на недоверие към Борисов заради цялостното му управление, тъй като никой не бил доволен от него. По думите му всички партии в Народното събрание са част от "политическата проституция", само неговата формация не участвала в "оргията".

Политикът бизнесмен даде да се разбере, че за няколко месеца депутатската му група е направила на пух и прах всички фалшиви новини. "Не сме патерица на никого, не вдигнах цените на бензина и не станаха 2.20 лв. като навсякъде", изреди Марешки част от "фалшивите новини" по негов адрес. Той и неговите парламентаристи били честни, не участвали в далавери и не се борели за постове.

Лидерът на "Воля" официално подкрепи подготвяния протест на 11 септември пред Народното събрание. Марешки смята, че Бойко Борисов трябва да хвърли оставка и да си ходи, като се позова на негово изказване, в което рекъл, че ако на уречената дата нямало 300 души пред парламента, щял да сдаде властта. "За всички е ясно, че на 11 септември ще се съберат повече от 300 души. Ще трябва да постъпи мъжки. Понеже той държи пред българския народ да го възприемат като мъжкар", подчерта варненецът.

От ГЕРБ обаче демонстрираха увереност. Депутатът от управляващата партия Тома Биков каза, че дори от "Воля" да внесат вот на недоверие, мнозинството в пленарната зала щяло да го преодолее. Според Биков аптечният бос се информирал от сайтове, разпространяващи фалшиви новини. "Аз не съм чувал такива думи. Аз виждам някакви фалшиви сайтове, които разпространяват фалшиви новини през останалото време и сега разпространяват някаква новина за някакъв митичен протест. Според мен 300 души абсурд да се съберат, но така или иначе и 300 души да дойдат не мисля, че това е основание да се подава оставка. Този дебат нито го водим, нито сме го водили", поясни Тома Биков.

Марешки се изказа и по адрес на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. "Благодарение на моето присъствие - отбеляза той - заместник-председателското място в парламента стана интересно и забележимо. Леко се принизи председателят, тъй като има ярка фигура на заместник. Не мога да го свържа с някое важно събитие за българския народ. Затова, когато избираме фигури, те трябва да са такива, към които да имаш очаквания и за които да се говори."

Facebook logo
Бъдете с нас и във