Банкеръ Daily

Общество и политика

Марешки няма да помага на ГЕРБ за 120-те подписа за конституционния проект

Депутатите от партията на Веселин Марешки "Воля" няма да участват във внасянето на проекта на ГЕРБ за нова конституция, но ако управляващите формации ГЕРБ и "Обединените патриоти" успеят да съберат необходимите 120 подписа за това, народните представители са склонни да дебатират за свикването на Велико Народно събрание, за което са нужни 160 гласа.

Лидерът на "Воля" категорично подчерта, че от партията не са разглеждали проекта за конституция на ГЕРБ. "Склонни сме да водим разговори и то само, ако наистина темите са много важни за обществото. Тогава бихме били готови да разискваме  и евентуално да подкрепим предложението." Това заяви Веселин Марешки пред БНТ.

"Ако всички други са "за", кой съм аз, че да се противопоставям", коментира той. Въпреки това, ако депутатите от партия "Воля" не участват в събирането на подписите, управляващите ще трябва да търсят подкрепата на "Атака" или на останалите независими. БСП няма да участва в разговори за новата конституция, а ДПС ще решава как ще постъпи на 1 септември.

В началото на седмицата ГЕРБ обяви, че започва събирането на подписи, като разговори ще се водят с всички парламентарни групи и с независимите депутати и ще стартират със срещи с Обединените патриоти.

Подписите трябва да бъдат внесени на 2 септември - първият работен ден за новата пленарна сесия.

Във връзка с искането на оставката на правителството, Марешки коментира, че от "Воля" отдавна за заели позиция и тяхното мнение е, че е вредно и опасно няколко месеца по-рано да се правят предсрочни избори, само защото тези, които са ги гонили с камъни преди години, сега искат да седнат на министерските кресла. "Ние в никакъв случай не подкрепяме такова решение", заяви Марешки.

Според него по-правилното решение да е, "тръгването към процедура за Велико народно събрание, което предполага, че още след два месеца правителството трябва да си подаде оставката и да се върви така или иначе по-ранни избори за Велико народно събрани, с друг кабинет и друг министър-председател"

Facebook logo
Бъдете с нас и във