Банкеръ Daily

Общество и политика

Марешки настоява за незабавна ревизия на болниците и НЗОК

Създаване на временна комисия в Народното събрание за ревизия на дейността на НЗОК за пет години назад с фокус върху изразходването на бюджетите е едно от предложенията на парламентарната група на "Воля", отразено в писмо, изпратено до останалите групи в Народното събрание. 

Миналата седмица депутатът от "Воля" Нина Миткова призова депутатите да работят приоритетно по тази тема през месец юни, а ресорната комисия да изработи детайлен план за спешни реформи.

Позицията на партията на Марешки е, че в болниците и медицинските центрове работят много качествени и добре обучени медици, но те са принудени да отдават своят отговорен труд всеки ден при липсата на всякакъв ресурс.

"Това е ефектът от дефектите в системата. Колапсът на здравеопазването се дължи не на кадрите в него, а на системата и въведените от нея лоши практики и политики. България все още има едно доста високо ниво на медицинско образование, но подготвените млади специалисти предпочитат кариера извън страната. Как можем да имаме правилен подход в обучението на лекари и сестри, а да нямаме правилен подход за тяхното задържане и мотивация да останат тук”, заяви Нина Миткова. По думите й, крайно време е открито да се говори за явните дефекти в системата и по линията НЗОК- болница - пациент", се казва в позицията.

Нина Миткова обясни, че практиката на финансиране на болниците чрез така наречените клинични пътеки има много минуси - те доказаха своята неефективност и възможност за деформации и злоупотреби при отчитане на медицинската дейност.

"В съчетание с политиката на лимити в бюджетите на болниците и по - точно техният некоректен принцип на определяне, въвежда здравните заведения в едно постоянно балансиране между преразход и надвишения на лимитите или на невъзможност за тяхното разходване и усвояване, поради по - ниския брой болни или пациенти, които се нуждаят от по - евтино лечение. Затова "Воля" предлага: Изцяло или частично за някои болници отпадане на политиката по определяне на лимити и корекция в принципа на тяхното определение", обясни Миткова..

Друго предложение е ускореното въвеждане на електронна здравна карта.

"На болницата да се заплаща на база на попълнените данни от диагнозата, лечението и състоянието на пациента. По този начин ще има индивидуален подход, защото всеки отделен пациент е отделен случай, с неговите специфични данни като възраст, тежест и усложнения, съпътстващи заболявания. Клиничните пътеки не дават такава възможност", се казва в позицията. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във