Банкеръ Daily

Общество и политика

Марешки написа писмо на Тръмп да не ни обрича на мизерия

Покупката на американски изтребители ще доведе до сериозно сътресение на финансовото състояние на най-бедната държава в Европейския съюз. Това написа в отворено писмо до президента на САЩ Доналд Тръмп лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Поводът е, че мнозинството в парламента ратифицира договора за покупка на самолети на стойност над 2 милиарда лева. Писмото е подписано от цялата парламентарна група. С него Марешки отправя покана към Тръмп да посети България и да чуе мнението на българите за самолетите. 

"Ако една сделка е коректна, то и двете страни ще спечелят. В случая не е така. Моята страна губи и то много. Вероятно не са ви разказали, че в България минималната месечна работна заплата е 320 долара, средната около 600 долара, а средната пенсия е 224 долара, минималната пенсия е 126 долара и повече от два милиона пенсионери или 30 процента от българския народ живеят на границите на бедността. Народът на България оцелява, а не просперира", написа Марешки. 

Лидерът уточнява, че проблемът не е в това дали се купуват американски, шведски или други самолети, а в огромния разход, непосилен за българската държава в момента. 

"Не притискайте България да се хвърли във финансова пропаст, не обричайте на мизерия един достоен европейски народ. Защо САЩ толкова притискат България да направи този безумен разход? Наясно ли са, че най-богатата държава обрича на мизерия най-бедната държава на ЕС?" Друг въпрос е защо САЩ не направят жест като лоялен партньор в НАТО и не предоставят безвъзмездно такава техника за България?", настоява Марешки в писмото си. 
   
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във