Банкеръ Weekly

Общество и политика

Марешки иска да играе самостоятелно

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки, който е и заместник-председател на Народното събрание, за пореден път показа, че не обича да се съгласява с чужди идеи, а винаги гледа да измисли нещо свое, оригинално. Друг въпрос е, че то често е неприложимо, а понякога звучи смешно или абсурдно. Но Марешки си мисли, че по този начин няма как да го "пришият" към управляващите или опозицията, а ще бъде възприет като сериозен самостоятелен играч.

"Воля" няма да подкрепи законопроектите на вицепремиера Валери Симеонов и НФСБ за връщането на пушенето в заведенията, нито пък тези за ограничение на рекламата на хазарт и на продажбата на лотарийни билети само в определени места. Това се разбра в сряда (16 май) след среща със Симеонов, който продължава с обиколката си на всички парламентарни групи в търсене на лоби за предлаганите от него промени. Той разговаря с Веселин Марешки и депутатите му, но явно съгласие не е било постигнато. Миналата седмица рамо му дадоха председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и "БСП за България" - Цветан Цветанов и Корнелия Нинова. Соцлидерката пое и ангажимента да стане медиатор между вицепремиера Симеонов и ДПС.

След срещата Марешки обяви, че "хазартът е вреден, развращава и пречи на хората да живеят нормално", но той имал друго виждане по темата - въвеждане на нов данък от 10% върху печалбата от рекламиране на хазарт. С десятъка "лотария"ще бъде обложена една телевизия, договорила да рекламира хазарт. Така, ако печалбата й от рекламния договор е 1 млн. лв., тя щяла да бъде длъжна да даде 100 хил. лв. в специален фонд за финансиране на талантливи българи и спортисти, обясни аптечният бос. Но въпреки че е бизнесмен, той дори не се сети да коментира колко крива ще е сметката му, ако в края на годината телевизията не излезе на печалба, което е по-вероятното. 

После Марешки се поправи, че същият десятък може да се въведе и за рекламата на вредните храни с много Е-та по телевизията, което даже било по-опасно за хората от хазарта. Парите от въпросния фонд можело да се използват, за  да се прави антиреклама на хазарта и вредните храни. "Воля" щяла да внесе свой законопроект по темата.

Бизнесменът има идея още данъкът да се налага при получателите на реклама и на спонсорство, т.е. медии, спортни отбори и т.н. В момента чрез рекламата на хазарт и вредни храни се представяла само едната гледна точка. Чрез антирекламата с парите на самите фирми щяла да се представи другата гледна точка.

"Сега да не се обидят хората, ама примерно едни от най-често срещаните реклами са на кренвирши", посочи Марешки. Според него, ако идеята му се приеме, държавата щяла да може да каже: "Ама в тези кренвирши няма нищо, недейте да ги ядете!"

Лидерът на "Воля" обаче не подкрепи законопроекта на НФСБ за ограничаване на рекламата и на разпространението на хазартни игри, както и не одобри проектопромените в Закона за здравето, които засягат либерализацията на тютюнопушенето. Но депутатите от "Воля" ще гласуват положително по останалите два законопроекта на НФСБ. Единият се отнася до въвеждането на такси за апартхотелите, а другият е свързан с  устройство на територията и цели спирането на злоупотребите с преместваемите обекти по плажовете.

На влизане в стаята на парламентарната група на "Воля" в Народното събрание Валери Симеонов се пошегува със струпалите се телевизионни оператори. "Търкате ли, момчета, търкате ли?", подхвърли той към тях, преди да влезе на преговорите с Марешки, визирайки казуса с хазарта и търкането на лотарийни билетчета - зараза, която държавата де факто стимулира с бездействието си и срещу която самият той се бори. След срещата, на която Симеонов не успя да спечели на своя страна аптечния бос и депутатите му, вицепремиерът призна, че е очаквал отпор, но не и такава мощна защита и от хора и организации, за които не е допускал да имат пристрастия.

Той каза това и по повод петицията срещу неговия проектозакон, който ограничава рекламата на хазарт. Тя се представя всеки ден с видео от Захари Бахаров по "Нова тв" и е под мотото "Не посягайте на мечтите на хората".

"Това ми звучи като стадо акули, които призовават: "Не посягайте върху мечтите на малките рибки", контрира Симеонов в типичния си стил. Той не скри, че в следващия бюджет е готов да "накаже" хазарта с ДДС от 20 процента. Правилно! Учебниците и вестниците може да са с 20%, но хазартът - не! Кое всъщност е приоритет на държавата?

Впрочем за такава възможност го подсети лидерката на БСП Корнелия Нинова на срещата им миналия четвъртък (10 май) в парламента. Именно тя му предложи да не се правят промени на парче в Закона за хазарта, а да се помисли за ДДС върху "игрите на щастието" в бюджета за догодина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във