Банкеръ Daily

Предизборно:

Марешки и Симеонов предлагат по-висок праг за влизане в парламента

Зам.-председателите на Народното събрание Валери Симеонов и Веселин Марешки, които са коалиционни партньори за предстоящите избори, за пръв път внесоха общ законопроект. Те предложиха промяна на Изборния кодекс, с което предлага увеличаване на прага за влизане в парламента от 4 на 6%. Според мотивите на проектозакона, "чрез повишаване на този праг ще се гарантира стабилитет на законодателния орган".

Освен това лидерът на "Воля" Веселин Марешки заявитова в декларация от парламентарната трибуна от името на групата. 

По думите му, две са причините за това решение. Първо, в парламента да не попадат случайни формации, "събрани от кол и въже". Втората причина е, че политици и социолози "се гънат" и се опитват да обясняват колко партии били около прага.

"С вдигането на прага на 6% те няма да могат да правят фалшиви внушения и да се опитват да промиват мозъците на хората", настоя председателят на "Воля". Той напомни, че кой да бъде представен в българския парламент решават българските граждани.

Марепки подчерта, че за пореден път се прави опит да се внуши, че българските граждани проявяват "дебилност" и неблагодарност, и са достатъчно "глупави", за да не разберат кой през годините ги е ограбвал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във