Банкеръ Weekly

Общество и политика

Марешки "хвърли ръкавица" на Патриотите

Новоизлюпеният националист Веселин Марешки "хвърли бомба" в парламента, като предложи налагане на мораториум върху военните разходи за модернизация на армията. Вместо това той поиска парите да бъдат дадени на партията му "Воля", за да промени България.

"Новото 20" на Марешки предизвика силна реакция от страна на Патриотите, които го обвиниха в популизъм и непоследователност. Някои депутати дори се усъмниха, че той действа по собствена воля. Те предположиха, че актът му е по поръчение на хора от ГЕРБ, за да се намери причина да не се дадат обещаните пари за превъоръжаване на армията и да се саботират усилията на министъра на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Във вторник (29 май) Марешки демонстративно внесе в деловодството на парламента проект на решение за мораториум върху разходите за въоръжаване. Става въпрос конкретно за проектите  "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и "Придобиване на нов тип боен самолет", които са на обща стойност близо 3.3 млрд. лв., съобщиха първоначално от пресцентъра на "Воля". По-късно обаче самият Марешки на специален брифинг по повод инициативата си увеличи сумата на 5 млрд. и дори 6 млрд. лева. Според аптечния бос харчът за военните щял да е кражба, за която можело да има три причини - корупция, страх или глупост.

"Над 5 млрд., а заедно с фрегатите над 6 млрд. лв. български пари са подготвени буквално с един подпис да бъдат откраднати от здравеопазването, образованието, националната сигурност и да бъдат дадени за няколко луксозни играчки", обяви лидерът на "Воля". Всъщност парите за дългоочакваната модернизация на армията не е предвидено да се харчат за една година, а за много по-дълъг период от време.

"Виждам фалиращи болници, виждам ограбвани възрастни хора по селата, виждам липса на достойно образование, липса на достъп до лекарства. И ще ви дам само един пример  - че полицай на село ще струва на бюджета около 50 млн. годишно, а те искат да вземат около 500-600 млн. годишно за няколко самолета. Значи, ако не знаят как да изхарчат ефективно в полза на българския народ парите, да се допитат до нас - официално, ние ще им дадем идеите, няма да ревнуваме, че после те ще ги приложат. Важното е нещо хубаво да се случи за България и за народа ни", аргументира Марешки предложението си. Той припомни, че на последния Консултативен съвет за национална сигурност само военният министър Красимир Каракачанов и президентът Румен Радев били за модернизацията на армията. Самият Бойко Борисов смятал, че този разход е излишен. Което още повече подхрани подозренията на Патриотите, че Марешки изпълнява политическа поръчка да се провалят проектите за превъоръжаване на войската ни.

Аптечният бос се позова и на изказване на вицепремиера Томислав Дончев, който казал, че "трябва ефективно харчене на парите". "Е, това ли е ефективно харчене на 5 милиарда? Ако не знаят как да ги изхарчат, да ги дадат на нас, ние ви казваме, че само с тези пари - без останалите пари, които те ги въртят, ще направим България различна", изхвърли се Марешки. Той заплаши военния министър Каракачанов, че ще му иска оставката, ако решението за закупуване на нови бойни машини бъде прието, макар че това е отговорност на цялото правителство и на парламента.
Веселин Марешки се позова и на призив на ООН към страните за разоръжаване. Той попита защо не чуем този призив, а слушаме само какво ни казват от НАТО, и отново повтори идеята си за референдум за излизане от Алианса.

Друг аргумент на лидера на "Воля" за спиране на модернизацията на армията е, че в бъдеще Европа и България може да са в съюз с Русия в противовес на САЩ. След това "хвърли ръкавица" на основния си конкурент в русофилската писта, в която Марешки от скоро тича - председателя на "Атака" Волен Сидеров. Той попита дали Сидеров сега ще се противопостави на Каракачанов, както го е направил спрямо Валери Симеонов по отношение на "лифтовете".

И в сряда (30 май) Марешки продължи да защитава новата националистическа линия на партията си - против НАТО, против модернизацията на армията и проруската посока, като изчете декларация от парламентарната трибуна, повтаряйки същите аргументи. Първи му скочиха от "Обединени патриоти". Заместник-председателят на ВМРО и на парламентарната група Искрен Веселинов обяви, че инвестицията в отбранителните способности на страната е гаранция за защита на България, а превъоръжаването е въпрос на национална сигурност, но и на национална чест. Покрай джендър идеологията политиците започнаха да си сменят не само пола, но и убежденията и предизборните програми, констатира депутатът.

"Следим творческите превъплъщения на един преждеговорящ политически лидер, който през последните месеци прави ловки пируети в политическото пространство", посочи Веселинов. Изведнъж се оказвало, че лидерът на "Воля", както е бил натовец, става антинатовец; както е бил за модернизация, се оказва против модернизацията; както е бил за бизнеса, се оказва защитник на пенсионерите и ред други такива неща.

Как можем да ги гарантираме без армия? Ако този някой иска едновременно да нямаме армия и да напуснем съюзите си, нека да обяви коя външна сила му плаща и кой иска да окупира територията България, защото България без армия е само територия. Това е въпросът, който задавам аз от тази трибуна, и нека актьорите да обявят защо, кой и на кого служат!", заяви гневно Веселинов. По думите му фалшът на партия "Воля" бил видим и тя нямало да привлече избиратели на "Обединени патриоти".

Мораториумът на Марешки върху сделки за въоръжение се възприема от ДПС като израз на популизъм, стана ясно от коментара на Йордан Цонев в кулоарите на Народното събрание по темата. Той окачестви като злоупотреба с проблемите на хората апела на аптечния бос да има пари за пенсионери, полицаи и медицински сестри, а не да се дават за оръжие.

Според Цонев превъоръжаването е неизбежно и ДПС подкрепя намерението на кабинета да задели 2% от БВП за отбрана и 3.3 млрд. за нова военна техника, защото единствената сигурност за държавата и гражданите е в рамките на НАТО. Заместник-председателят на парламентарната група на движението обаче направи уговорката, че това трябва да стане при ясна концепция за какво се харчат тези пари и как ще изглежда армията ни. "И държим да кажем, че към този момент няма такава ясна концепция и разходите се планират ту за самолети, ту за сухопътна техника, ту за нещо друго. Освен това някакси се планират някъде извън парламента, а ДПС иска тези разходи да бъдат ясно очертани и определени със закони за държавния бюджет", подчерта Йордан Цонев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във