Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова: За пет заседания направихме повече от предишния парламент

Мая Манолова

В 45-ото Народно събрание показахме, че сме на страната на хората, централната роля за пречупването на това недоверие изобщо към институциите беше и на Комисията по ревизия. За пет заседания направихме повече от това, което целият предишен парламент не направи, осветихме корупцията. Случаите вече няма как да бъдат заметени, заяви пред БНТ  председателят на Комисията по ревизия Мая Манолова.

"Комисията успяла да върне доверието към парламента, тъй като бе залята от жалби и сигнали на граждани. За първи път в новата ни история рекетирани бизнесмени дойдоха в центъра на столицата, в НС, за да разкажат за рекета, изнудването и натиска, на кой са подлагани", обясни Манолова и допълни, че хората искат да знаят, след като никога няма достатъчно за пенсии, за социални помощи, за лични асистенти, за детски градини, къде отиват техните пари.

"Това беше нашата задача. Там където Комисията успя да бръкне за 5 заседания, се оказаха наистина страховити неща. Всяко едно от предприятията, които имахме възможност да проверим, това са държавни предприятия, които работят с парите на българския народ, установихме въпреки саботажа, въпреки опитите да се прикрива истината, да не се предоставят документи, да няма съдействие, открихме повече от притеснителни неща. Например, за договори и анекси на "Булгартрансгаз" към основния договор, които ощетяват държавата с 280 милиона лв. И вчера "Автомагистрали", които се оказа, че играят ролята на един преразпределител, на една каса, която поема поръчки от АПИ и ги преразпределя без публичен конкурс, без публична покана на избрани фирми. Става дума за 5 млрд. лв", поясни Манолова.

Според нея вероятно всяко министерство, всеки сектор при ГЕРБ има по един Иван, "който играе ролята на министъра и свежда изискванията на властта за изпълнение от бизнеса".

В понеделник в Комисията по ревизията бе изслушан втори бизнесмен, който отправи упреци към собственика на "Градус" Иван Ангелов. Той се представи на депутатитe от комисията като Павел Стоименов. Описа се като един от най-големите зеленчукопроизводители. Той е управител на фирмата "Агро Мел 2001". Притежава голяма складова база за пресни зеленчуци в село Брест.

"Ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земеделска земя. Офисите ни бяха запалени, беше запалена къщата на една от служителките ни", обясни Стоименов. 

Павел Стоименов е втори бизнесмен, който отправя упреци към Иван Ангелов, след като Светослав Илчовски упрекна собственика на "Градус" в корупция и изнудване и огласи за близост с премиера в оставка Бойко Борисов. 

Стоименов твърди, че Ангелов контролира целия регион около Стара Загора и е начело на картел, който определя цените и размера на рентите. Картелът бил образуван от много земеделци в Стара Загора под ръководството на Иван Ангелов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във