Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова се отрече от Орешарски

Правила съм много грешки, стояла съм искрено зад каузи, които са се оказали нечисти, призна кандидатът за кмет на София Мая Манолова, визирайки подкрепата си към кабинета "Орешарски" и отношението си към протестиращите срещу него. "Аз излязох от парламента, за да чуя хората. Може би поведението ми не е било много премерено, но аз единствена отидох да ги чуя", обясни бившият омбдусман.

В телевизионно интервю Манолова се оплака, че отсега управляващите и медии, близки до тях, се опитвали да дискредитират нея и семейството й. "Не очаквам позитивна кампания, а напротив. Ето, през последните два месеца не са спрели да правят внушения за мен и моя екип, сега се вижда едно неуважително отношение и към Инициативния комитет, който ме издигна за кмет. Това, че ме преследват медии, близки до властта, сутрин пред фризьорския салон или на мястото, на което работех до вчера, издава паника. Но това няма да ме уплаши", коментира тя и добави, че е обидно за гражданите въпросите към кандидат за кмет на града им да започват с фризьора му.

Бившият омбдусман атакува правителството, като заяви, че усилията й през последната година били блокирани от изпълнителната власт. Затова подала оставка като обществен защитник - не можела да свърши нищо съществено за гражданите. Като пример Манолова посочи законопроект  за ограничаване свръхправомощията на дружества като "Топлофикация" и "Софийска вода", който им забраняваше да разпродават имущество на длъжници без съд. По думите й този проект останал "на трупчета" и затова България в момента е в наказателна процедура, започната от Брюксел.

Запитана за думите на министър-председателя Борисов, че много й е помагал и дал, Манолова заяви, че задължение на премиера е да обръща внимание на тегобите на хората, държавата не дава на Мая Манолова, а на гражданите си.Тя изрази несъгласие с тезата на Бойко Борисов, че ГЕРБ са я избрали за омбудсман - говорила открито с всички парламентарни групи и някои народни представители от ГЕРБ са я подкрепили, защото са оценили работа й в парламента

На въпрос ще приеме ли подкрепа от БСП, Мая Манолова каза, че проблемите на гражданите не са леви или десни и "няма значение в коя дупка на улицата ще се спънеш, лявата или дясната". Затова тя щяла да приеме подкрепата на всеки един жител на София. Нямало лошо да бъде подкрепена от партийни централи, независимо от техния политически спектър, ляв или десен.

"Не съм се виждала с Корнелия Нинова за кметските избори, както не съм се виждала и с други партийни лидери.", каза Манолова.

За финансирането на кампанията, бившата омбудсманка уточни, че ще има сметка, чрез която гражданите ще могат да я подкрепят с дарения. "Няма да приема и лев от корпорация, фирма или партийна централа. С колкото има по дарителската сметка, с толкова ще правя кампания", обеща Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във