Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова с първа атака срещу Фандъкова - София нямала кмет, а изпълнителен директор

Едно от лицата на протестите срещу застрояването в столичния квартал "Лозенец" - Никола Вапцаров, оглави инициативния комитет, който ще издигне кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. Членовете на инициативния комитет до момента са 65. В него участват юристи, журналисти, медицински сестри, майки на деца с увреждания, музиканти, представители на неправителствени организации.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви по-рано оставката на Манолова като национален омбудсман. Заместник-омбудсманът Диана Ковачева ще заеме позицията на Мая Манолова до избора на нов титуляр. 

На събитие в НДК Манолова представи мотивите за оставката си и включването в изборната надпревара в столицата. "Когато ме избраха за омбудсман, обещах да не стоя в офиса, а да спечеля битката срещу несправедливостта. За мен тази работа е кауза. За тези 4 години с моя екип работехме здраво и не отстъпихме пред нищо. Колкото повече работехме, толкова повече се увеличаваше доверието към нас", отбеляза тя. 

И обясни, че се оттегля като омбудсман, защото на тази позиция възможностите ѝ да промени нещата, с които не е съгласна, са били ограничени. "Кандидатирам се за кмет на София, защото всички ние можем, защото имам сили, защото не ме е страх. Единственото, от което ме е страх, е мълчанието и овчедушието", посочи още Мая Манолова. 

След това тя открито разкритикува работата на своя основен опонент и настоящ кмет Йорданка Фандъкова. Манолова подчерта, че София в момента няма кмет, а изпълнителен директор: "В София само акулите се чувстват добре, затова виждаме перките им в центъра... В София има формална власт".

Накратко бившият омбудсман изказа част от приоритетите си - идеите й за общината са тя да бъде "светла, почтена, прозрачна, електронна община", а Витоша - "достъпна за всеки гражданин". Искала столичани да участват в управлението чрез обществени съвети. И смята, че трябва да се осветлят обществените поръчки. С обещание съвсем скоро да представи програмата си за управление Манолова заяви готовност да отвори заседанията на общинския съвет за столичани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във