Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова с промени в Търговския регистър и Агенцията по вписванията

"Проведохме среща по искане на адвокати, като основната тема бе функционирането на Търговския регистър. Изцяло споделям тревогата им за липса на предвидимост в работата на длъжностните лица в администрацията на Агенцията по вписванията." Това каза днес омбудсманът Мая Манолов на брифинг в институцията след срещата с част от адвокатите, които я сезираха с отворено писмо в петък, 17 май 2019 г., с настояване да защити правата на гилдията и на клиентите им.

Според Манолова липсата на ясни недвусмислени правила дава почва за подозрения и опасения у гражданите, и у адвокатите, че е налице злоупотреба с право. Тя допълни, че става въпрос за постановяване на многобройни откази по искания за вписвания, за регистрация с една цел – събиране на допълнителни такси.

По думите на Манолова налице е противоречива съдебна практика по отношение обжалването на отказите до регистърните производства и затова гражданите са поставени в ситуацията на неведение в кои случаи ще получат регистрация на заявени от тях обстоятелства и в кои ще трябва да внасят още такси или в продължение на години да водят дела срещу постановени откази. Тя подчерта още, че не се възстановяват разноските по съдебни дела, водени срещу отказ на длъжностни лица, в случаите, в които този отказ е бил отменен, поради което гражданите търпят вреди.

Сред другите посочени от гилдията проблеми е софтуерът на Търговския регистър, който дава непрекъснато „бъгове“, достъпът до Имотния регистър от страна на адвокатите и електронното правосъдие.

Омбудсманът съобщи, че успоредно с отвореното писмо на адвокатите е получила такова и от ръководството на Агенцията по вписванията, в което се излага информация за предприети мерки в периода февруари – май 2019 г. за подобряване на ситуацията и отстраняване на дефектите в работата на агенцията и на Търговския регистър, от които обаче не може да се прецени какъв е ефектът от въпросните мерки. Това провокира Манолова да поиска среща с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, която ще се състои в сряда, 22 май 2019 г., от 13.00 ч. в Министерството на правосъдието.

Манолова пое ангажимент да изготви законодателни предложения, които да подобрят работата на Търговския регистър и Агенцията по вписванията.

Целта е да има ясни правила, които да водят до обезщетяване вредите, претърпени от гражданите при неправомерни откази на длъжностните лица, включително възстановяване на вноските на граждани при незаконни откази. Ще настоява и за мерки, които да уеднаквят начините, по които действат и вписват отделните длъжностни лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във