Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова: Първият етап от ваксинацията е провал

Правителството заяви, че първо ще се ваксинират лекарите и медицинските работници, които са 253 хил., а към момента са ваксинирани 25 хил. души. Това са 10 % от първата фаза на ваксинацията, което е пълен провал. Това заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова в интервю за Дарик Пловдив.

"Нужна е ревизия за огромните пари, налети в здравната система. Втората стъпка е незабавно осигуряване на достатъчен брой ваксини и организация за поставянето им. В неделните дни се ваксинират по 30 човека, а в съседна Гърция ваксинират по 6-7 хил. души", допълни тя.

По думите й предизвикателството два месеца преди изборите е осигуряването на честен вот, без Борисов и ГЕРБ да откраднат гласовете на българските граждани, както се случва през последните години. Това може да се случи с обединение на извънпарламентарни субекти. "С "Отровното трио", "Има такъв народ" и "Демократична България" водим разговори за общо наблюдение на изборите и паралелно броене, което да е по-бързо от това на Михаил Константинов", категорична е Манолова.

Според нея със законодателни изменения могат да се предприемат минимални ефективни промени. "Видеонаблюдението е ключово. При отстояние от два метра заради здравните мерки, няма да има пряка видимост при оформянето на протоколите. В срока на предложения до 26 януари нито една партия, дори БСП, не предложи това, а твърдят, че са опозиция", допълни лидерът на "Изправи се.БГ".

Тя заяви, че "Изправи се.БГ" е в процес на изработване на листите с "Отровното трио". "Амбицията е да имаме граждански листи, със съотношение 70/30 граждански лица към партийни субекти. В Партньорската мрежа има предимно граждани, експерти и хора с кауза", обясни председателят на Гражданската платформа.

Манолова каза още, че "Изправи се.БГ" е с протегната ръка към всички извънпарламентарни формации, които искат демонтиране на корупционния едноличен модел на Борисов.

"Предизвикателството е трите извънпарламентарни субекта, които сме обявили за приоритети съдебната реформа, върховенството на правото, подкрепата за малкия бизнеса и хората, увеличаването на доходите на българските граждани, зелените политики и защитата от монополите, да направим критично мнозинство и да постигнем нашите цели и обещаното без компромис", категорична е Манолова.

Тя се учуди какво сложно има, че два месеца не могат да преведат парите за неотложни разходи на фирмите и 24 лв. на ден на работниците на затворените бизнеси? "Получихме сигнали от хора, които са получили тази седмица 24 лв. за един ден от ноември, а след това са им се обадили, че трябва да ги върнат заради грешка на администрацията. Подкрепата за бизнеса и за хората незабавно трябва да стигне до тях. Размятат се едни телевизионни пари, милиарди левове, а до хората не стига и стотинка, заяви Мая Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във