Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова: Промените на ГЕРБ в Изборния кодекс, приети днес, са измяна срещу народа

Изборните промени, които приеха днес на първо четене в правна комисия, са атентат срещу честността на изборния процес. Ако не държавна измяна, депутатите извършват измяна срещу народа си, приемайки подобни правила дни или месеци преди изборите, въпреки народния гняв по улиците на България. Това е кощунство. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред Факти.бг, в предаването „Разговорът“ с Лили Маринкова във връзка със скандалната заповед на председателя на правната комисия от ГЕРБ Манолова да не бъде допусната до заседанието за промените в Изборния кодекс. На заседанието днес от 13 ч. всички други граждански организации, без „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова, бяха допуснати, въпреки че Манолова спази процедурата за достъп.

"Някой трябваше да каже директно в очите на депутатите, че тези промени в Изборния кодекс са ненужни", каза Манолова в свое живо включване по време на заседанието. По думите й мотивите към законопроекта са фалшиви. "Променят изборните правила заради скрити партийни цели - практическа отмяна на машинното гласуване, практическа отмяна на преференциалния вот, удължаване на изборния ден до 48 ч. (два дни), промяна в изборните протоколи, така че по-трудно да се хванат лъжите и измамите им, ограничаване правата на наблюдателите. Това по своята същност са най-опасните промени, за които вратата е широко отворена, защото проектът на ГЕРБ събра мнозинство на правната комисия", обясни председателят на „Изправи се.БГ“.

Тя подчерта, че 61 гласа са достатъчни, за да се приемат промените. "Всеки депутат, осигурил легитимност и кворум на това заседание за обсъждането на тези промени в Изборния кодекс, ще е изваден персонално с името и снимката си. Тази мокра поръчка срещу българския народ няма да остане безнаказана, категорична е Манолова.

Манолова подчерта, че това е престъпление срещу вота на българските граждани. "Това е съзнателно посегателство над политическите права на българските граждани. Ще намеря начин да го кажа на депутатите, включително и утре пред парламента. Това, от което ги е страх, е някой да ги разобличава с факти и аргументи", заяви още тя.

Относно твърдението, че Изборният кодекс е неясен относно машинното гласуване, Манолова припомни, че за евроизборите през 2019 г. ЦИК осигури 3000 машини за гласуване според текстовете на сегашния Изборен кодекс.

"Томислав Дончев, председателят на ЦИК, членовете на ЦИК трябва да носят лична отговорност. Текстовете в Изборния кодекс, според които в секциите с над 300 избиратели трябва да има само машинно гласуване, са приети преди една година. На тези избори измамите няма да минат просто така. Ще има пълна ревизия на всеки един като Дончев, като депутатите и като тези, които не си свършиха работата", подчерта бившият омбудсман. 

Мая Манолова се възмути, че хората са на улицата, искат честни избори, искат оставка на правителството и този парламент да си ходи, а те променят изборните правила. "Никога няма да има електронно гласуване, защото не може да се манипулира, да се купува и да се мачкат българите зад граница. Борисов не може да спечели при честно състезание. Докато Борисов и неговите марионетки управляват и организират изборния процес, няма да има честни избори. Докато има депутати на ГЕРБ и те са мнозинство в парламента, няма да има електронно гласуване", категорична е лидерката на Гражданската платформа.

Тя заяви, че „Изправи се.БГ“ ще се яви на следващите парламентарни избори с партньорска мрежа, в която са включени граждански организации, инициативни комитети, партии извън статуквото, граждани и експерти.

"Няма да правим партия. В „Изправи се.БГ“ всеки е представител на кауза – срещу застрояване, срещу мръсен въздух, срещу безводие, в подкрепа на майките на деца с увреждания, представители на медицинското съсловие. Всеки е с кауза и се чувства отговорен пред общността, която представлява. Възлагам надежди на реалното овластяване на гражданите и ясно заявихме, че ще регистрираме листи с млади хора, експерти и професионалисти", обясни Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във