Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова призова управляващите да се изкъпят във Варненския залив

От "Изправи се. БГ" събираме 210 лв. за ваучер на Бойко Борисов, да дойде да се изкъпе във Варненския залив. Толкова струват ваучерите, които ще дава на работещите на първа линия, за да дойдат на родното Черноморие. Да даде личен пример как туристите ще се къпят в тази вода." Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във Варна. Тя отиде до мястото във Варненския залив, където има авария на канализационна тръба.

Манолова призова премиерът Борисов да открие сезона, да пререже лентата, "както е направил през 2011 г., когато е откривана тръбата", а кметът на Варна Иван Портних да се изкъпе на плажа в Аспарухово.

"Няма да караме нито Борисов, нито Портних да пият вода от морето, както през 2016 г. Портних пи. Борисов, не искаме да пиеш вода от тук, искаме да се изкъпеш в залива. И ти като български гражданин да получиш тази подкрепа, да летуваш в тези води", посочи лидерът на гражданската платформа.

Според председателя на 'Изправи се. БГ" във Варненското езеро се е взривила екологична бомба, в резултат на политическа мина, заложена от ГЕРБ.

"Това са морските дарове на ГЕРБ. В държавата на ГЕРБ няма виновна институция - нито басейнова дирекция, нито РИОСВ, нито регионалното министерство. Девет месеца двама министри на ГЕРБ и институции, управлявани от ГЕРБ, си пишат писма, но не предприемат реални действия за тази кафява вода", подчерта Манолова.

Тя настоя правителството спешно да отиде на място и да види какво е състоянието, да се вложат необходимите средства и аварията да се отстрани по най-бързия начин.

"Държавата на ГЕРБ функционира по този начин - празен язовир или езеро с мръсна вода. Интересно защо не видяхме джипа на Борисов във Варна. Или той ходи само там, където няма проблеми и контролирано го посреща народната любов" каза още Манолова.

По думите ѝ община Варна твърди, че няма пари, но "булевардът с дупките" струвал 100 млн. лв., а 1 млн. лв. за тръбата обаче нямало. 

Бившият омбудсман изтъкна, че брутният вътрешен продукт на морската столица е общо 7.9 млрд. лв., от които дейностите в туризма са за 4,3 млрд. лв., а авариралата тръба обрича бизнеса в града и 50% от доходите на общината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във