Банкеръ Daily

Преди връчването на третия мандат

Манолова призова Радев да иницира нов кръг консултации

Председателят на парламентарната група на Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова призова президента Радев да организира консултации преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство, след като "Има такъв народ" и БСП отказват преговори между партиите преди връчването на мандата. 

"24 часа, след като президентът Радев призова партиите да разговарят помежду си, да направят компромис и да дадат ясен знак, че са готови да съставят правителство, БСП след ИТН казаха, че няма да участват в консултации. За нас подобно поведение е необяснимо", заяви председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова  пред журналисти пред служебния вход на Народното събрание. 

„Очакванията на хората са да бъде направен компромис, политическите лидери да преглътнат партийното си его и да загърбят дребните политически сметки, за да има правителство, което да преведе България през задаващите се три кризи. Задаващите се кризи ще са огромен проблем пред българските домакинства и фирми, така че е време за лидерство“, подчерта тя.

"След като политическите лидери не са готови да проявят лидерство и да загърбят тесните си политически интереси, призовавам президента Радев, да инициира консултации преди да бъде връчен третия мандат, за да не бъде загубено ценно време“, заяви лидерът на ИБГНИ.

„Не е честно спрямо българските граждани политическото съгласие да става заложник на партийните интереси на една или друга политическа формация“, смята Манолова.

„Ние от ИБГНИ потвърждаваме, че сме готови за разговори и че ще положим всички усилия за сформирането на правителство – почтено и професионално, което ще преведе България пред задаващите се кризи“, увери Мая Манолова.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че Манолова е направила предложение да се съберат трите партии на протеста и БСП, за да решат помежду си на коя от партиите да връчи президентът третия мандат, да изработят приоритети за бъдещо управление и да се консултират за състава на Министерския съвет. Нинова заяви, че е отхвърлила предложението.

"Президентът сам да реши на кого ще връчи третия мандат и вместо партиите да се пазарят на кого да бъде връчен той, всяка да излъчи експерти и да се заемем с актуализацията на бюджета", посъветва лидерът на БСП.

" За 5 г. мандат нито веднъж ние като партия не сме си позволили да му даваме решения по въпроси, които са в неговите правомощия и няма да го направим и сега", отбеляза Нинова и допълни: "Г-жа Манолова направи предложение до петък да се съберем трите партии и да проведем консултации по три въпроса - да вземем решение помежду си на коя партия да връчи мандата президентъ, да разработим приоритети и да консултираме състава на Министерския съвет". 

"Несериозно е да се пазарим на кого да бъде връчен мандата за съставяне на правителство. Намираме тези разговори за противозаконни, не можем да участваме в разговори, в които отнемаме правомощията на президента", изтъкна Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във