Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова призова Борисов КРС и ЦИК да върнат бонусите от по 20 хил. лв., които са си раздали

Председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова призова премиера Бойко Борисов КРС незабавно да върне бонусите, които председателят на Комисията за регулиране на съобщенията е дал на себе си и на служителите там. Това Манолова направи с живо включване във Фейсбук по повод информацията, че председателят на КРС си е определил и платил 20 хиляди лева бонус за 2020 г., от които 6 хиляди лв. работна заплата.

"Борисов следва да отговори на въпроса защо служителите на КРС начело с председателя, който си е дал бонус от 20 хиляди лева, са си раздали такива бонуси? На фона на кризата - 20 хиляди лева бонуси?!", коментира Манолова и добави, че шефът на КРС се назначава с Решение на Министерския съвет и отговорността е на премиера Борисов.

"Защо членовете на ЦИК, за добре свършената работа и фалшификациите на местните избори, си раздадоха бонуси по 22 хиляди лева, а на пенсионерите се подхвърлиха по 50 лева?", попита още Манолова.

Бившият омбудсман отново се закани да има ревизия на управлението и направените от Борисов разходи и заяви, че само за времето на протестите - малко над един месец - правителството на Бойко Борисов е изхарчило над 2,4 млрд. лева, в това число и новия заем.

"Нов заем от 1 млрд. лева първо нямаше да се тегли, а седмица по-късно се оказа, че ще се тегли, при положение, че от стария заем от 1 млрд. лева са изхарчени едва 200 млн. лв.", заяви Манолова.

Лидерът на "Изправи се.БГ" зададе още редица въпроси, които се нуждаят от отговор:

Защо само до 6 % до българските фирми стигна помощта по мярката 60/40, а в Европа този процент е вече 30-35 %?

Защо от обещаните 210 млн. лв. за микрокредитиране на малките фирми, само 30 млн. лв. стигнаха до малките фирми - и тук процентът е под 5 %? Защо от така рекламираната помощ от нисколихвени кредити от ББР, само 9 млн. лв. бяха дадени на фирми и то без преференциални условия и ниски лихви и пак на фирми, близки до властта?

Защо помощта стига до фирмите на Домусчиев, Ковачки, Вълка, Пеевски, "орлетата", "котараците" и приближения на Борисов кръг, а не стига до нормалния, реалния бизнес?

Защо се обеща на 55 хиляди души мярката от 375 лв. за родители в неплатен отпуск, а се подпомогнаха едва малко над 3750 души?

Защо обещаните средства за хората на първа линия - по 1000 лв. на медицинските специалисти, стигнаха до едва малко над 7 хиляди от тях и се наложи по три медицински сестри да си делят тези 1000 лв.?

"Същото се случи с помощта за полицаите и социалните работници на първа линия - не всички работили я получиха. Защо? Същото се случи с помощта за детегледачки, която е толкова важна за активните и работещите хора - тя стигна до едва 3-4 хиляди души, а не до всички, на които бе обещана. На тези въпроси Борисов трябва да отговори, независимо дали е на море, планина, в някое от любимите си ловни стопанства или до шкафчето с чекмеджето", посочи още Мая Манолова в живото си включване пред парламента.

"Борисов се скри зад полите на депутатките от ГЕРБ, за да не дойде в парламента днес", коментира още Манолова по повод проваления кворум в парламента и добави, че няма как премиерът да не отговори на гражданите, които го търсят и питат как харчи техните пари. Тя посочи, че в провалянето на кворума са участвали депутатите от ГЕРБ и патриотите, но и такива от БСП, ДПС и "Воля", и така на практика в опозиция са останали само гражданите, които не са в парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във