Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова предлага пълна ревизия на обществените поръчки на ГЕРБ

Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" вече има готови законопроекти, обяви на брифинг Мая Манолова - един от съпредседателите на формацията.

"Първият проект за решение ще бъде за създаването на Комисия по ревизията. Тя ще се заеме на първо място с "черните каси на властта" - автомагистрали, държавния ВиК холдинг, държавната петролна кампания, предприятието за управление на язовирите, за да се провери по какъв начин са възлагани обществени поръчки и дали е отклоняван обществен ресурс", каза Манолова. "Смятаме да направим проверка на Националната програма по енергийна ефективност заради получавани многобройни сигнали за нарушения и отклоняване на средства в процеса на санирането", добави тя.

От коалицията ще се заемат с проверка на решенията на Министерския съвет за миналата година, с които са определени средства по различни пера, за различни сектори и общини. Според Манолова, за последните месеци премиерът Бойко Борисов е похарчил над 5 млрд. лева, които ще бъдат проверени.

"Народът ни отреди важната роля да бъдем парламентарен омбудсман, да бъдем парламентарната група на гражданите. Това, което смятам да направя, е да отворя парламента за граждани, за майките на деца с увреждания, представители на малкия бизнес, хората, които стоят зад екологични каузи, за да внесем техните предложения незабавно", посочи съпредседателят на  "Изправи се! Мутри вън!".

"Също така ще проверим големите обществени поръчки. Ще направим конкретни предложения за промени в Закона за обществените поръчки. А също така и концесиите. Освен концесията за Летище София ще проверим и концесиите, които са свързани с добив на подземни богатства - концесиите за злато, цветни метали, кариерите", увери Манолова.

В работата на тази Комисията по ревизията ще бъдат включени и всякакви теми, предложени от гражданите.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова призова част от новите партии, които влизат в състава на парламента - "Има такъв народ", "Да, България“ и "Изправи се! Мутри вън!" да се обединят, за да предотвратят концесията на Летище София.

Манолова отговори на червената лидерка, че ако БСП иска, може да подкрепи предложението на "Изправи се! Мутри вън!" за Комисия по ревизията и левицата да предложи свои членове в състава ѝ.

Според съпредседателя на коалицията, "Изправи се! Мутри вън!" ще направи това, което "БСП не е успяла за 4 години - повишаване на доходите на българските гражданите и преизчисляването на пенсиите".

Друга част от законопроектите на формацията засягат незабавна подкрепа за малкия бизнес и за български домакинства, засегнати от коронавируса: "Ще искаме да се направи промяна в Закона за извънредното положение. Ще внесем предложение за еднократна помощ в размер на 7000 лева – една депутатска заплата за бизнесите, които имат спад от 30% заради коронакризата."

Сред другите приоритетни законодателни инициативи са Законът за личната помощ, Законът за колекторските фирми и Законът за личния фалит. Ще бъдат предложени промени в Закона за управлението на отпадъците, като изгарянето им ще бъде забранено, както и вносът на боклук от други страни.

Манолова ще поиска и промени в Закона за НСО, като депутатските автомобили и тези на други висши държавни служители да не се ползват със специален режим. По нейните думи народните представители трябва използват градския транспорт.

Паралелното преброяване на гласовете, осъществено от коалицията, "очаквано" е показало по-висок резултат за "Изправи се! Мутри вън!", което било "нормално за този хаос". Съпредседателят на формацията ще предложи промени в изборното законодателство, сред които въвеждане на електронно гласуване, създаване на избирателни райони в чужбина и активна регистрация на избирателните списъци, за да може "мъртвите души" да бъдат изчистени от тях. Ще започнат действия за смяна в състава на ЦИК и на шефа на "Информационно обслужване".

От "Изправи се! Мутри вън!" ще потърсят „Демократична България" и „Има такъв народ" за проекти по съдебната реформа и Закона за съдебната власт, както и за промени в конституцията. Една от първите крачки ще е смяната на Висшия съдебен съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във