Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова предаде на Бойко Рашков доказателства за подслушване

Лидерът на гражданската платформа „Изправи се. БГ“ Мая Манолова предаде на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков документи, които по думите ѝ свидетелстват за подслушване със специални разузнавателни средства на офиса и на активисти на организацията.

След продължилата повече от час среща Манолова коментира: 

„Министърът ни увери, че проверките на специалните служби, които прилагат специални разузнавателни средства, текат и продължават в момента. В хода на тези проверки още веднъж ще бъде проверена достоверността на документите, които ние предадохме и в най-скоро време министърът обяви, че ще оповести резултатите от тези проверки за подслушвани лица от протестите и за политически опоненти на Борисов и неговото правителство“.

"В момента има две преписки за прилагане на СРС-та върху активисти на „Изправи се.БГ“. Едната активна преписка е по чл. 95 от Наказателния кодекс за участие в опит за преврат, въоръжено въстание, бунт. Другата активна преписка е по отношение на Настимир Ананиев - председател на партия „Волт“ и активист на „Изправи се.БГ“, посочи Манолова.

"По едната преписка е работил отдел „Терор“ към ГДБОП, но нямаме информация в какво процесуално качество е включен Настимир Ананиев в другата преписка. Освен за натиск върху политически опоненти на Борисов, подозираме, че тези СРС-та могат да бъдат използвани за сглобяване и съчиняване на компромати. Това е безобразно и има нужда от сериозни законови промени. В следващия парламент ще предложим анкетна комисия, която да извади цялата истина за използването на СРС", каза още Манолова.

Тя бе категорична, че исканията и разрешенията за използване на СРС-та са незаконни, тъй като не са мотивирани и в тях няма доказателства за държавен преврат, бунт или въоръжено въстание.

Исканията за прилагане на СРС са удължавани неколкократно и периодът, в който хора от „Изправи се.БГ“ са подслушвани, е близо една година, тъй като първите искания са от 17 август 2020 г. Става дума за опит за натиск от страна на властта чрез използване на специалните служби върху мирно протестиращи граждани и по отношение на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ в хода на втора предизборна кампания. В предишната кампания активистите на „Изправи се.БГ“ са подслушвани, допълни Манолова и заяви, че ще поиска информация за обявените от Бойко Рашков проверки.

Към документите за подслушването са прибавени и сигнали за купуване на гласове по време на предишните парламентарни избори в Софийска област със съдействието на органи на МВР, за упражнен натиск от областен управител за спечелване на обществена поръчка за ремонт в болницата във Враца и за заплаха за опит за убийство на кметицата на с. Славовица, която тази нощ е пресякла опит за разтоварване на боклук в нерегламентирано сметище. 

Манолова определи посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши като ясен знак, че европейските институции са разтревожени от нивото на корупция в България. По нейна информация Кьовеши ще се включи в протеста пред Съдебната палата тази вечер.

„Вече е време и Европа да се разтревожи от зависимостите в България, от нивото на корупция, от корумпираните лица по най-високите етажи на властта, от приятелските кръгове на избрани фирми, които използват не само национален, но и европейски ресурс. Крайно време беше и европейска институция да прогледне за корупцията в България. Кьовеши е първа, сигурна съм, че след нея ще има и други“, каза Монолова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във