Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова остава зам.-председател на парламента

Мая Манолова остава на поста заместник-председател на Народното събрание след като за втори път от ГЕРБ поискаха нейната оставка. И този път в подкрепа на Манолова гласуваха от БСП, ДПС и „Атака”.

След това депутатите удължиха работното си време до приемане на всички текстове от закона за МВР. В момента опозиция и управляващи спорят по текстове от преходните и заключителни разпоредби на закона.

Дебатите по искането на опозицията на оставка на зам.-председателя на парламента Мая Манолова доведе до поредна порция остри реплики между управляващите и опозицията, като споровете продължиха над три часа и половина. 

Председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че искането е несериозно. Според него това е поредният опит за дестабилизиране на 42-то Народно събрание. "Сутринта започнахте заседанието на балкона, качете се на балкона, ако искате, вие избирате дали ще сте в ролята на наблюдатели, на хора, които искат да провалят работата на Народното събрание, или хора, които имат усещане за какво са изпратени”, коментира той.

Миков упрекна опозицията, че явно заради липсата на аргументи в мотивите има и коментари за вътрешнополитическата дейност в БСП, а това е лоша политическа култура.

"Когато интригантството се превръща в оръжие за политическо поведение, рано или късно хората го оценяват, убеден съм, че в следващите месеци ще получавате по-обективна оценка за вулгарната политическа простащина, тази процедура е ясно как ще приключи, но тя е израз на политическо безсилие, на липса на осъзнати и артикулирани политики, които да могат да откроят по някакъв начин ГЕРБ в политическото пространство”, заяви той.

Според Петър Мутафчиев от БСП ГЕРБ проявява политическо лицемерие.

"В сряда Манолова имаше рожден ден и цяла редица от ГЕРБ отидоха да я поздравят и да й пожелаят все така добре да работи и в четвъртък се подписвате под това искане, кога бяхте искрени”, разкритикува той.

"В поведението на г-жа Манолова се наблюдават прояви на комплекси и усещане, само в нея, за преимущество над останалите. Проявявате менторски тон и ехидност, които са демонстрация не на прилагане на правилника, а на ваша самодоволна самодостатъчност, вероятно провокирана от непреодолими загуби и неуспехи”, обвини от своя страна Галя Захариева от ГЕРБ.

„Дълго четох мотивите. Те са в стил „Моля, другарко”. Значи ги е писала Снежана Дукова, нямам никакво съмнение. Но защо е тази жлъч, тази омраза, тази ненавист. Защо Мая Манолова ви е трън в очите. Защо по-често искате нейната оставка, отколкото вот на недоверие. Аз имам своя отговор - защото Мая е добра, Мая е най-добрата за тази позиция. Знам от личен разговор с мъжете в ГЕРБ, че те истински ни завиждат, даже и господин Красимир Ципов”, каза от трибуната Кирил Добрев.

"Майче, не се притеснявай, любов моя, камъни се хвърлят само по дърво, което ражда плодове. И тя не е мъжко момиче, тя е просто пич”, обърна се още депутатът от БСП.

„Приятелю, Кирчо Добрев, теб колко души те избират, след като една учителка успя да те победи в София-област. Висока оценка ми давате с колегите си, като казвате, че аз съм писала мотивите; че пиша словата на колегите. Те ме ласкаят, но искам да ви кажа, че не ме самозабравят. Защото моите колеги имат достойнство и могат да работят и пишат дори по-добре от мен”, отговори му Снежана Дукова от ГЕРБ.

Мая Манолова призна, че първият път, когато ГЕРБ поиска предсрочното й освобождаване от поста, се е отнесла сериозно и отговорно към тази парламентарна процедура.

"Прочетох десетки стенограми, внимателно анализирах аргументите и критиките на опозиция и отговорих точка по точка, запетая по запетая на всяко едно от обвиненията и то с огромно неудобство, защото и тогава загубихме ценно парламентарно време, докато се приемаше държавният бюджет, а сега се повтаря същото”, каза тя.

Според нея явно не нейното поведение, а приемането на Закона за МВР, е причината за недоволството на опозицията.

"Те разбират, че губят ценен за тях партиен бастион, каквото беше МВР по времето на Цветан Цветанов, така че как съм водила заседанието изобщо не ги интересува, целта е да се губи време”, каза още Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във