Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова оглави комисията за ревизия на управлението на Борисов

Депутатите одобриха създаването на временна комисия, която ще ревизира управлението на Бойко Борисов. 214 народни представители подкрепиха предложението. Председателят на парламентарната група на ИМВ Мая Манолова ще оглави комисията. За нея гласуваха 147 народни представители. Комисията ще ревизира период от 10 години. Тя ще проверява изразходваните публични средства от правителството, министерствата и държавните фирми с над 50% държавно участие за последните 10 г. и всички сделки на борсата на фирмите с 50% държавно участие.

От ГЕРБ-СДС в комисията влизат Дани Каназирева, Маноил Манев, Тома Биков, от ИТН - Георги Георгиев, Иван Хиновски, Пламен Абровски, от БСП - Румен Гечев, Явор Божанков, Пламен Милев, от ДПС - Йордан Цонев, Сергей Кичиков, Адлен Шавкед, от ДБ -  Иван Димитров, Борислав Сандов, Калоян Янков, от ИМВ - Мая Манолова, Драгомир Ошавков, Андрей Вълчев.

Със спорове и взаимни обвинения премина дебатът в пленарната зала във връзка със създаването на комисията.

Преди това Мая Манолова от "Изправи се! Мутри, вън!" мотивира предложението за създаване на комисията. То е подписано и от депутатите от "Има такъв народ".

„Искането за създаване на временна комисия, която да провери законността на разпределението на държавни средства през последните четири години, е продиктуване от ангажимент към нашите избиратели, които искат да знаят как са изразходват техните данъци. Това се касае и за избирателите на всички останали парии в парламента“, заяви Манолова.

Парламентарните групи направиха различни предложения, които бяха за допълването му. Имаше предложения тя да е постоянна, но това трябва да бъде упоменато в новия парламентарен правилник, който трябва да бъде готов в понеделник, както и дали тя да обхване периода от последните 10 години.

От ДПС посочиха, че ще подкрепят предложението, но Йордан Цонев поиска да отпаднат пенсионните дружества, тъй като те вече са проверявани от българските и европейските регулатори и още: "Защото пенсионните дружества са изцяло частни компании и българският парламент няма как да се занимава с проверка на частни компании. Парламентарната група на ДПС ще подкрепи създаването на тази комисия и ще участва активно в нейната работа".

От "Демократична България" и "БСП за България" също подкрепиха създаването на комисията.

"В момента общински болници са на масата за продажба и ще приключат, докато ревизията приключи", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата. Тя направи предложение за мораториум за решенията на сегашния Министерски съвет в оставка за определени сделки и харчове. Корнелия Нинова посочи, че ако това не бъде прието, ще го внесат в деловодството на парламента като отделно проекторешение.

Тя попита дали не изглежда нереалистично за три месеца да се провери 4-годишно управление.

Според нея очакванията и обещанията са много големи, да не остане накрая разочарованието и от това мнозинство, от новите партии и от БСП. "Имайте предвид, че това е много и сериозна работа. Може би превръщането на тази Временна комисия в постоянна е добро решение", каза още Нинова.

"Както вече чухте, нашата група ще подкрепим комисията, но не само това, ще внесем в комисията вече свършената от ПГ на "БСП за България" работа в предишния парламент. Тя се изразява в следното, да припомня: Ние поискахме одит на "Монтажи" и "Автомагистрали". Разполагаме с материали за стопанисването и управлението на язовирите. Многократно се занимавахме с енергийната ефективност", каза още Нинова.

От ГЕРБ заявиха, че категорично ще подкрепят предложението и поискаха комисията да бъде постоянна.

"И ако това не е един пропаганден акт, защото другото ми опасение е, че е такъв акт. Един простичък факт, вие създавате нов Министерски съвет. Вашите нови министри вадят всичко от чекмеджетата и виждат отлично какво се е случило. Викат, не ги канят в Народното събрание, а заповядват на управителите на фирмите с държавно участие да се явят и да докладват и след това, разбира се, дават на прокуратурата, на съда. Конкретното ни предложение е комисията да стане постоянна", допълни Любен Дилов.

Задачите, които си поставя бъдещата комисия, са наистина необятни и не е ясно как ще бъдат проверени всички посочени обекти. Само тяхното изброяване заема няколко страници, а подробното им проучване за 3 месеца изглежда почти непосилна задача.

Сред планираните за основна ревизия са държавните дружества от ранга на "Автомагистрали" ЕАД, държавният ВиК холдинг и държавната петролна компания.

Също и Българският енергиен холдинг, "АЕЦ Козлодуй", Националната електрическа компания, Електроенергийният системен оператор, тецовете "Марица", "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" и други.

Вносителите искат и пълна проверка на безплатното за някои граждани, но излязло скъпо за данъкоплатците като цяло саниране на панелни жилищни блокове с пари от държавния бюджет и с европейски средства.

Планира се и контрол на това как са сключвани и изпълнявани концесионните договори и големите обществени поръчки, също и участията на офшорни дружества в усвояването на публични средства.

Ревизията не спира до тук. Ще се проверява дейността на Националния осигурителен институт, на здравната каса, Сребърния фонд, пенсионните дружества, търговските аташета, Фонда за пътна безопасност към МВР.

Ще бъдат проверявани и Българската банка за развитие и Националната агенция за приходите (НАП) заради изтичането на личните данни на над 5 млн. български граждани от сървърите ѝ.

Новите депутати настояват и за ревизия на изплащането на бонуси в администрацията и за участия в бордове на държавни служители, като искат число публично обявяване на лицата, които са ги разрешили и получили.

Ще се търси отчет за публичните средства, дадени през годините, за електронното управление и e-правителство, за модернизиране на армията, за изграждането и ремонтите на пътища и магистрали, ВЕЦ-овете и тяхната собственост, топлофикационните и ВиК-дружествата, язовирите.

На фокус ще е и предоставянето на българско гражданство, за което по времето на съвместното управление на ГЕРБ и "Обединените патриоти" гръмна корупционен скандал.

Планът предвижда подробен анализ и за това как са финансирани мерките за борба с епидемията от COVID-19 със средства от държавния бюджет, както и какви пари са изплатени и в какви срокове на засегнатите микро-, малки и средни предприятия.

Ще се търсят и причините за отбелязаната в България най-висока смъртност в ЕС по време на пандемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във