Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова очаква от служебните министри продължение на ревизията

„Изправи се! Мутри вън!“ ще даде оценка на служебния кабинет, след като види каква е степента на ангажираност на министрите в него със сигналите, с които се заминаваше Комисията по ревизия. Това обяви председателят на парламентарната група на обединението в 45-ото Народно събрание Мая Манолова.

Тя съобщи, че тази сутрин сигналите, получени в комисията, са изпратени до служебните министри.

„Очакваме ревизията да продължи този път от служебните министри. Това е едната задача, според „Изправи се“ на служебния кабинет - цялата истина за управлението на Бойко Борисов и цялата истина затова как са харчени парите на българските граждани“ , каза Манолова.

„Второто, разбира се, осигуряване на честни избори. Вече са налице законовите предпоставки. Имаме Изборен кодекс, който да осигурява повече прозрачност, честност и свобода на изборния процес, зависи и от служебния кабинет доколко честни ще бъдат следващите избори“, добави тя.

"На вчерашното заседание на Комисията по ревизия обсъждахме как са похарчени 9 млрд. лв. Очакваме служебният регионален министър да изясни финансирането на пътните строежи. За две години са похарчени 5 млрд. лв. от „Автомагистрали“ за проекти, които са превъзлагани без публичен конкурс. Очакваме истината за санирането, където има няколко „вратички“ за усвояване на средства и за ВиК-холдинга за 1 млрд. лв.", допълни Манолова.

"Очакваме ангажираност от служебния земеделски министър със сигналите от земеделски производители, за да се види, че освобождаването на бизнеса от рекета на властта не е било само в рамките на Комисията по ревизията и продължава", каза съпредседателят на "Изправи се! Мутри вън!".

Тя допълни, че очаква ангажираност и от служебния министър на енергетиката относно истината за изграждането на Балкански поток.

"Очакваме служебният министър на икономиката да направи проверка как скандалните „Монтажи“ и ДКК са харчили парите, получени щедро с постановления на Министерския съвет", заяви още Манолова.

"За пет заседания Комисията по ревизията свърши повече по темата антикорупция, отколкото целият 44-ти парламент за цял мандат. Комисията е началото на връщането на доверието в институциите. Бизнесмени дойдоха в парламента и разказаха как са рекетирани, натискани, мачкани, как се иска такса спокойствие, как се отнемат бизнеси", каза още Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във