Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова обвини полицията в репресии срещу протестиращи

“Пореден опит на натиск върху членове на "Изправи се. БГ". Така нарече Мая Манолова "тарашенето на дома на един от активистите от Гражданската платформа Тихомир Василев и каза, че вчера представителите на полицията са претърсвали дома му като са търсили, по думите ѝ, наркотици. Според нея причината е тази, че Тихомир участва в протестните действия срещу кабинета "Борисов".

Лидерът на "Изправи се. БГ" даде пресконференция на площад “Независимост“, на която обвини полицията в репресии срещу участници в протестните акции. "Вчера след акция на десет полицаи от отдел „Наркотици“ и „Икономическа полиция“ в дома на майката на активиста от протестите и учредител на „Изправи се.БГ“ Тихомир Василев служителите на реда си тръгнали под мишница със съд за варене на компоти. В дома на беззащитното семейство, без Тихомир да е там, полицаите са тарашили три часа и половина, като са заплашили, че ще нарежат входната врата с флекс. Те са връхлетели в жилището със заповед към семейството на Тихомир „Ръцете на тила!“. Това е не просто психически натиск, а брутална полицейска репресия над беззащитни граждани, чиито син е активист от протестите и към онзи момент не е бил в дома на майка си", разказа тя.

По думите й заповед за претърсване и изземване не е имало. "След като не са открили наркотици, те са накарали роднините на Тихомир доброволно да подпишат протокол за предаване на съд за варене на компоти. Тарашили са дома, мазето и наето от семейството помещение", обясни Манолова.

Мая Манолова изтъкна, че има много измислени наказателни производства срещу членове на "Изправи се. БГ". Активисти на организацията в Шумен и в Монтана са останали без работа. Тя каза, че имала информация, че "нейният дом щял да бъде тарашен от полицията", но тъй като е направила публикация във фейсбук, е осуетила тези намерения.

Мая Манолова разказа и за други сигнали за репресия към членове на "Изправи се. БГ". "Гумите на микробуса на друго лице на протеста - Никола (Вапцаров - б. р.), човекът с тъпана, бяха срязани пред очите на полицаи. До микробуса му бяха открити патрони. Искам да се обърна към Борисов - нямаме никакво съмнение, че ти си разпоредил репресията и незаконните действия в дома на Тихомир, защото ти се хвалиш, че управляваш държавата с копчета, натискайки копчета, а МВР е на твое подчинение", каза Манолова.

"Трагикомедията, в която превръщаш държавата ни дава още по-силна мотивация да продължим да се борим за свободна и силна държава, в която хората могат свободно да протестират и да изразяват своето мнение и да ти искат оставката. Това е пореден опит за натиск", категорична бе Манолова.

Късно снощи, пред БНР, директорът на дирекция "Борба с организираната престъпност" главен комисар Любомир Янев, заяви, че никой от служителите на дирекцията не е провеждал действия по претърсване и изземане по отношение на Тихомир Василев, един от активистите от протестите.

Адвокат Николай Хаджигенов първи обяви снощи, че служители от отдел "Наркотици" към ГДБОП и отдел "Тежки престъпления" към МВР са нахлули в дома на майката на Василев, който е на блокадата на Орлов мост.

Самият Тихомир Василев от "Изправи се.БГ" обясни пред БНР случая така: "Колкото и да отричат от ГДБОП и от МВР, такава акция е проведена. Дали са били те, не знам, защото съм извън София. Вкъщи е бил брат ми, аз не живея в този апартамент от поне 20 години. Явно са търсили нещо срещу мен, за да се покаже колко черни са хората, които участват в протеста. Те са обявили, че това е по сигнал. Прокурорска заповед не е показана... Това си обяснявам с протеста и активното ми участие в организацията, с грубия ми и пиперлив език. Явно са решили с елементарни прокурорски бухалки да действат… Всеки знае фолклора, че директорът на Девето районно е човек на Борисов, назначен от премиера… Държавата смърди навсякъде".

Facebook logo
Бъдете с нас и във