Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова не се страхува от компромати, а от овчедушие

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова заяви, че не се страхува от компромати, а от мълчание и "овчедушие".

Тя посочи четири основни акцента в програмата си за управление на столицата. Представите й са за светъл и почтен град с почтено управление. Това означава пълна публичност и прозрачност за начина, по който се управлява градът, с пълна информация за гражданите за това как се взимат решенията. Общината да бъде изцяло електронна, с едно гише, което всеки може да "носи в джоба си" и възможност за всеки гражданин във всеки един момент да провери къде се намира неговата преписка. Търговете също да бъдат електронни, както и да има онлайн излъчване на процедурите по обществени поръчки, с пълна прозрачност за заданията и кандидатите. "Това не са пари на столичния кмет или общинския съвет, а пари на данъкоплатците и трябва да има пълна прозрачност за начина, по който се харчат. Още – задължително участие на гражданите в управлението и електронни референдуми – всеки спорен казус да се решава от гражданите, които ще са достъпни за всеки“, посочи Манолова пред БНР.

Бившият омбудсман си представя София още чиста и зелена. По думите й това означава зелено мислене, чист въздух, достатъчно зелени площи, без презастрояване, достъп на всеки столичанин до Витоша. Общината ще си върне Витоша на гражданите с лифтове, които да са достъпни и като цена и като начин за достъп, обеща Манолова. Също така отбеляза, че столицата е една от много малкото общини, може би единствената в България, която не е осигурила достъп на гражданите до заседанията на общинския съвет и с това нарушава закона.

Друг приоритет на кандидата за кмет е градът да е модерно планиран и устроен. Тя даде заявка, че ще обърне поглед към кварталите и ще застане срещу багерите в междублоковите пространства. Четвъртият й приоритет е "София с грижа за гражданите", което включва социална политика, образование, детски градини.

Манолова е на мнение, че нормално и честно спрямо останалите кандидати е Йорданка Фандъкова да не води кампанията от кметския си кабинет, а да е наравно с останалите. Тя се обърна към нея с въпроса защо за най-скъпата услуга – чистотата на София, се провежда обществена поръчка една година преди да са изтекли договорите на сметопочистващите фирми. А в летните месеци на тъмно се обяви обществена поръчка на стойност 500 млн. лева, която прибързано ще бъде завършена.

"Проблемите нямат цвят и съм доказала, че мога да работя с всички граждани и политически централи", декларира още бившият обществен защитник. Тя добави, че ще се бори срещу всеки интерес, който е различен от този на столичани. "Ще разчитам на подкрепата на всички, които искат да се промени моделът на управление на София. В момента управлението е задкулисно и решенията се взимат от един бизнес приятелски кръг, който стои зад кадър", подчерта Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във