Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова настоява Борисов да спре презастрояването по Черноморието

Общественият защитник Мая Манолова се срещна с граждани, които я сезираха заради съмнение за застрояване на защитени територии в местността "Герени", гр. Созопол, в близост до плаж "Златна рибка". Става въпрос за продажба на имот, собственост на Министерството на отбраната, с размер около 20 дка, който се намира на около 200 м от морето и пясъчните дюни. Гражданите настояват търгът да бъде прекратен.

"Става въпрос за имоти, които са на апетитни места и природата е запазена в автентичния си вид", заяви Манолова. Проверката й показва, че теренът попада в обхвата на плаж "Градина". Според нея малкото запазени природни площи трябва да се защитят от застрояване. Продажбата на е насрочена за 4 септември, притеснена е Манолова. Тя е на мнение, че теренът да остане държавна собственост. "Очаквам премиерът да се изкаже по този казус", изтъкна омбудсманът.

"86% от българите смятат, че Черноморието ни е презастроено. 128 са новоизникналите хотели. 101 са в района на Бургас. Трябва да се спре, според нея, с принципа всичко, което не е забранено е разрешено", посочи общественият защитник и отказа да коментира сутрешните изказвания на премиера за местните избори. Според нея истински важните теми в момента са други. Тя не пожела да изрази мнение и за социологическите проучвания, които й дават преднина пред градоначалника Йорданка Фандъкова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във