Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова може да бъде катализатор за промяната, която обществото иска

Калоян Паргов

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов пожела успех на Мая Манолова в надпреварата за София на местните избори. Той определи предизвикателството като сериозно, а кандидатурата на обществения защитник като очаквана. 

Според него кандидатирането на Йорданка Фандъкова за пореден мандат също е било очаквано. "Очевидно от ГЕРБ няма какво по-добро да предложат от сегашния модел на управление. Всички виждаме в последните 10 години какво се случва в София. Бих го определил като развитие в застой. Гражданите обаче искат промяна, имат нужда от перспектива, от реални действия за по-добър живот за тях и семействата им в кварталите", посочи Паргов пред Bulgaria ON AIR.

Лидерът на БСП - София припомни, че през последните 30 години социалистите са използвали различни модели за явяване на избори. Участвали са самостоятелно, в коалиция, също така са подкрепяли кандидати на инициативни комитети. По думите му през 1999 година подходът е бил успешен за левицата. Това е дало тласък на партията за отчетливо присъствие на политическата сцена през следващите години. През 2001 г. БСП печели изборите за президент, а през 2005 г. - и парламентарните избори.

Манолова може да бъде катализатор за промяната, която иска голяма част от гражданското общество, по думите на Паргов. София е доста сложен град за БСП вече 30 години. Поради тази причина в битката социалистите трябва да имат съюзници. Кампанията, която подготвят, има за цел да покаже точно това тяхно желание. "Тази част от обществото, която иска промяна, без значение от кой политически спектър е, може да бъде фокусирана по подходящ начин. На градската конференция на 1 декември 2018 г. посочих ключовите фактори за успеха на БСП. Те се събират в думата консолидация - на партията, на лявото пространство и на обществото, което иска промяна. Търсим точно тази форма сега", заяви лидерът.

Той обясни, че неговата роля в кампанията е на председател на предизборния щаб, въпреки че неговото име е в списъка с номинираните кандидати за кмет на София от БСП. Негова е и отговорността за конструирането на кампанията. Ние първи издигнахме кандидатите за кметове на райони - още в края на юли. И повече от месец те работят на терен. Колкото до кандидата ни за кмет - на балотажа ще видим какви са били нашите шансове за успех", отбеляза социалистът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във