Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова: Ива Митева нарушава Конституцията

"Призовавам Ива Митева да насрочи поисканото извънредно заседание на парламента в понеделник, на което да се разгледа на второ четене Законът за Бюрото за защита към главния прокурор. С отказа си да свика извънредно пленарно заседание председателят на Народното събрание нарушава Конституцията." Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова на брифинг пред медиите, заедно с депутата Арман Бабикян.

Чл. 78 от Конституцията е кристално ясен – Народното събрание се свиква на заседание от председателя по искане на една пета от народните представители. Такова искане беше внесено с необходимия брой подписи от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Демократична България“ и няколко депутати от „Има такъв народ“. Така че Ива Митева е длъжна да свика извънредно заседание, допълни Манолова.

По повод аргумента, че не са изтекли 72 часа от внасянето на Доклада на Комисията по правни въпроси, Манолова обърна внимание, че с актуализацията на бюджета беше направено изключение на това изискване, защото парламентът е решил друго. "Самата председателка включи в дневния ред актуализацията на бюджета преди да е изтекъл срокът от 72 часа след внасянето на доклада на комисията", припомни тя.

Съдебната реформа беше едно от исканията на протеста и от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ плътно се придържаме и изпълняваме ангажиментите, които сме поели към гражданите, каза още Мая Манолова.

Арман Бабикян припомни, че именно хората от Бюрото за защита към главния прокурор са нахлули в президентството през 2020 г. Това не е дълбоката съдебна реформа, но това е една от първите стъпки, подчерта той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във