Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова иска ​спешни мерки срещу некоректните работодатели

Настоявам за спешни мерки срещу некоректните работодатели. Пропуски в законодателството правят институциите безпомощни в случаите с работодатели, които не плащат заплатите на служителите си. Това заяви националният омбудсман Мая Манолова в студиото на БНТ.

Повод за коментара е, че Манолова и синдикатите внесоха в парламента предложения за промени, които да решат проблема. Омбудсманът настоява те да бъдат приети от депутатите до края на септември.

"Много се надявам до края на септември да бъдат приети предложенията, които внесох, които са подкрепени от депутати от различни цветове. Плюс удължаване на срока между прекратяването на договора и започване на производство по несъстоятелност на 12 месеца, така че хората да могат реално да си вземат парите при евентуален фалит на работодателя от този фонд. Ще настоявам да влезе в сила забраната на фирми на клошари, защото вчера, срещайки се с различни институции във Варна, те ми обясниха, че това е пандемия, че не можеш да хванеш някакъв концесионер, съдържател на ресторант, изобщо някакъв работодател да си платят някакви задължения и към държавата, и към работниците, защото в момента, в който проверката почне, до следващата сутрин фирмата вече е продадена", обясни Мая Манолова.

Междувременно конфликтът между синдикати и работодатели за минималната работна заплата и клас прослужено време продължава. В позиция на КНСБ и КТ „Подкрепа“ , разпространена до медиите на 26 юли, те се оплакват от „нечувана агресия“ от страна на ръководителите на национално представителните работодателски организации срещу „социалния диалог и хората на труда в България от последните дни“.

Става въпрос за обща позиция НА КНСБ и КТ „Подкрепа“ , разпространена до медиите вчера (26 юли), се оплакват от „нечувана агресия“ от страна на ръководителите на национално представителните работодателски организации срещу „социалния диалог и хората на труда в България от последните дни“. На официална пресконференция, пред българските медии, работниците бяха наречени „търтеи, мързеливци и престъпници“ (Васил Велев, АИКБ и Божидар Данев, БСК). Синдикатите пък бяха обявени за „вредни“, „пречещи на развитието на страната и икономиката“ и „не случайно на много места, където компаниите са успешни, ги няма“ (Кирил Домусчиев, КРИБ)“, се казваше в писмото на синдикатите. 

 Асоциацията на индустриалния капитал обвини към синдикатите в клевета.

"Ние наистина твърдим, че тази политика се провежда с използването на командно-административни методи, които са приложими при плановите икономики, но не и в условията на пазарна икономика. Тази политика действително (и за това ние отдавна представяме съответните доказателства) толерира и награждава ниската квалификация и нежеланието за каквото и да е професионално усъвършенстване. И така, тази политика наистина награждава мързела и ниската квалификация и наказва трудолюбивите работници, които повишават своята квалификация и производителност“, отговориха от АИКБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във