Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова и "Отровното трио" ще създават "паралелна гражданска ЦИК"

За първи път наблюдаваме такъв саботаж от страна на институции – Народното събрание, Министерският съвет, ЦИК и Държавната агенция за електронно управление, отговорни за провеждането на изборите. Намерението на институциите, макар и декларативно за провеждане на изборите на 28 март, час по-скоро, реално отдалечава датата за изборите, тъй като откровено саботират организацията. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес по време на консултациите при президента Румен Радев за организиране на предстоящите избори в условията на пандемия.

Два месеца и половина преди изборите няма доставени машини, няма сключен договор за доставката им, не е ясно кога и как ще са доставени, правителството не е осигурило логистиката им, не е ясно къде и как ще са съхранявани и пазени, ще има ли видеонаблюдение на броенето на бюлетините. Няма методика за сертифицирането и одита на машините, няма правила за гласуване на карантинираните лица в условията на пандемия, няма санитарен протокол за безопасното провеждане на изборите, допълни тя.

Манолова е категорична, че не се налага отваряне на Изборния кодекс, тъй като ЦИК има правомощието и целия инструментариум да създаде правила за провеждане на изборите. 

От "Отровното трио" пък заявиха, че ако се пристъпи към отваряне на Изборния кодекс, ще настояват за въвеждане на възможност за гласуване по пощата и избирателни списъци за българите зад граница.

"При това абдикиране на отговорните институции и при откровения саботаж за провеждането на честни и свободни избори, единствените гаранти за честния вот оставате Вие, г-н президент, извънпарламентарната демократична опозиция и българските граждани. Затова ние ще предложим и на останалите извънпарламентарни демократични субекти да създадем паралелна гражданска ЦИК, която да наблюдава организацията на изборите, изборния процес, да обяви резултатите от гласуване във всяка една секция и да организира паралелно броене на вота на българските граждани и да сме готови с резултатите, преди Михаил Константинов да покаже", каза още Манолова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във