Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова и Фандъкова си броят билбордовете

"Орлетата" на Бойко Борисов управляват София, а не Йорданка Фандъкова. Това заяви кандидатът за кмет на столицата Мая Манолова. Тя определи досегашния кмет като "почтен човек", който обаче е оставил други да взимат решенията в Столичната община. По думите на бившия омбудсман таен кръг управлява парите на столичани.Това са приближени на премиера Борисов бизнесмени, които редят обществените поръчки и се знае предварително кой ще ги спечели. Манолова опроверга думите на премиера Борисов, че често ходи в Министерския съвет, за да се срещна с него. Тя посочи, че за една година се е срещала с него два пъти.

Манолова, която е подкрепена от БСП, увери, че кампанията й е абсолютно прозрачна, а "мръсните удари" идвали от кандидата на ГЕРБ. "По този начин иска да отврати хората. Да покаже, че всички са маскари и няма смисъл да се гласува. А ниската избирателна активност работи за статуквото. Най-много ме учудват личните нападки и обиди, които Фандъкова отправя срещу мен, докато аз говоря с факти и с числа. Ще чуете, че съм неинформирана, некомпетентна, че нямам проекти за Столичната община", каза гражданският кандидат пред bTV.

Тя подчерта, че програмата й дава ясни отговори в разумни срокове за решаването на проблемите на столичани. Тя предлага въвеждането на "бял билет" в дните с високи вредни емисии, което означава безплатен транспорт. Ще работи за това да се създадат зони за ниски емисии, които да ограничат достъпа на автомобили. Ще настоява и за енергийни помощи за ток, парно и газ, вместо за дърва и въглища.

Предлага и програма за изграждане на достатъчен брой детски градини до края на мандата си чрез отчуждаване на терени, които са отредени за целта, но са частна собственост. Имало 15 такива терена в "Младост", "Люлин", "Манастирски ливади" и "Кръстова вада". 

Манолова показа писмо, в което "Булгаргаз" предупреждава "Топлофикация София", че ако до края на октомври не плати 60 млн. лв., а до края на ноември -още 40 млн., доставките на газ ще бъдат застрашени. "Заради безхаберието, източването и безобразията в "Топлофикация" са застрашени доставките на газ за цялата страна. Дружеството трябва да бъде заздравено и източването му да бъде прекратено. Столичната община съдейства за това с липсата си на реакция”, заяви бившият обществен защитник.

Фандъкова призова Манолова да си изясни отношенията с Борисов. "Не приемам да ми говори за задкулисие човек, който беше лицето на задкулисието по време на управлението на Орешарски, и стоеше срещу гражданите, а сега се крие зад тях. От началото на кампанията слушам внушения без конкретика",  заяви кандидатът на ГЕРБ.

За дълговете на "Топлофикация" уточни, че писмата, които показва Манолова, са регулярни. По думите ѝ "Булгаргаз" от години рекетира "Топлофикация". Също така увери, че се работи по законови промени, които да дадат възможност на дружеството да работи с други доставчици на газ. И напомни, че преди години "Топлофикация София" беше върната на Столичната община с дългове над 500 млн. лв.

На упрека за финансовите корекции за милиони кметът отговори, че София е успяла да привлече 4,5 млрд. лв. европейски средства за големите инвестиционни проекти на града. И допълни, че общината е спечелила дело срещу един от управляващите органи, които проверяват процедурите, и ще ѝ бъдат върнати средства за наложени корекции.

Тя отрече, че има 1200 нейни предизборни билборда. "Това е общият брой. Моите са под 300 и е ясно откъде идва финансирането – от субсидиите на ГЕРБ и СДС. Манолова в едно студио заяви, че няма билбордове, а се вижда, че има. Нека каже и кой плаща за тях", призова Фандъкова. Все пак призна, че не може в момента да каже точно колко струва кампанията ѝ, но обеща, че ще даде отчет до стотинка пред Сметната палата.

По думите ѝ с Борисов се чуват по организационни въпроси в партията, но не са обсъждали досега кампанията за София. 

За проблема с местата в детските градини кметът напомни, че още като зам.- кмет е сигнализирала за този проблем и е защитила бюджет за нови детски градини. "100 нови сгради сме построили за това време и продължаваме. Само тази година строим 10 нови детски градини и имаме готовност да започнем още 6. 17 800 нови места отворихме досега и планираме много ясни с конкретни проекти, с конкретни терени продължаването на изграждането на детски градини. За изминалите 10 г. жителите на София са се увеличили с 250 хил. и то предимно млади хора с деца", отчете се Фандъкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във