Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова: Гражданите да участват в заседанията за цената на водата

Мая Манолова

Председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова призова да бъдат допуснати граждани на заседанията на КЕВР днес, на които се предвижда да бъдат обсъдени бизнес-плановете на ВиК дружествата за периода 2022-2026 г. 

Манолова заяви, че само ВиК операторите присъстват на тези заседания. Тя уточни, че средно със 70% е поскъпнала водата в последните пет години, предвижда се ново увеличение. „Зад по-високите цени на водата не стои подобрение на качеството на ВиК услугата, намаляване на течовете, по-бързо отстраняване на аварии и непрекъснатост на водоподаването, нито КЕВР е направила анализ какво се е променило в резултат на поскъпването”, смята Манолова.

„В Разград плащат най-скъпата вода - 3,63 лв., а ВиК операторът предвижда загубите на вода да намалеят от 70 процента в момента на 68 процента през 2026 г. ВиК - Добрич, което получи над 20 млн. лв. от Държавния ВиК холдинг, предвижда загубите на вода през 2026 г. да продължат да са 82 %, както е сега”, посочи Манолова. Тя припомни, че ВиК холдингът е раздал кредити на ВиК-дружествата от по 10-15-20 млн. лв., а „най-щедрият подарък” е бил за ВиК - Добрич.

Мая Манолова посочи, че предстои решение на КЕВР през юни и юли за увеличение на цените на парното и тока и призова регулаторът да обясни на хората ползите от поскъпването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във