Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова е вдигнала високо летвата според новия омбудсман

Отговорността на омбудсмана е много голяма, тъй като летвата беше вдигната високо от Манолова. Това заяви новият обществен защитник Диана Ковачева.

"За мен проблемите са ясни. Не ми беше първи ден в институцията, когато заех тази позиция. Най-голямо значение има съдействието от страна на институциите", посочи Ковачева. Тя изрази надежда да се запази нивото на ефективна и надпартийна работа.

Наследничката на Манолова отчете, че за последните 5 години са изпратени над 5 хил. препоръки към институциите, а всяка втора е изпълнена, което по думите ѝ е добра успеваемост. При обществения защитник се постъпват над 1000 жалби всеки месец. Най-много жалби има за на потребителски права, социални и икономичекси права, както и за правото на добра администрация. Има и много оплаквания, свързани с изчисляването на пенсиите, уточни омбдусманът пред Bulgaria ON AIR.

Запитана за борбата с монополите, Ковачева подчерта, че в Народното събрание има висящи законопроекти, които касаят защитата на гражданите срещу монополите и заяви, че общото в тях е, че те са свързани и с ангажимента на България да приведе своето законодателство с европейските директиви.

"Съдът отмени методиката за определяне на такса "сградна инсталация". Очаквам да бъде направена промяна там, за може сметките да бъдат по-ясни и да знаят гражданите какво плащат", отбеляза омбудсманът по темата за сметките за парно през зимата. Тя отбеляза също, че се провеждат дискусии по въпроса с борбата срещу мръсния въздух. Според нея те са полезни, а институциите отчитат пред гражданите мерките, които са взели, за да осигурят по-чист въздух.

В края на месеца ще бъде създадена изнесена приемна в Сливен. "Омбудсманът трябва да бъде сред хората, да ходи пеша и да отговаря на исканията на гражданите", смята Ковачева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във