Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова даде на съд промените в Закона за държавния служител

Омбудсманът Мая Манолова атакува днес пред Конституционния съд промените в Закона за държавния служител, според които предстои да бъдат уволнени стотици, упражнили право на пенсия и се въвежда ограничение за постъпване на държавна служба на определени категории граждани, сред които и ранно пенсиониралите се. Текстовете бяха прокарани през Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Според Манолова промените са в нарушение на конституционните социални права – на труд, трудово възнаграждение и обществено осигуряване, равенството на гражданите пред закона и принципите на правовата и социалната държава.

В жалбата общественият защитник посочва, че „законодателят е създал  „законодателен акт”, с който разпорежда пряко и непосредствено масово  прекратяване на служебните правоотношения със стотици и хиляди държавни служители“.

По думите й прекратяването на служебното правоотношение по този начин накърнява  правната сигурност при добросъвестното упражняване от гражданите на правото им на пенсия. Така се отнемат вече придобити от гражданите права и по този начин не просто се разколебава, а направо се руши доверието на гражданите в държавата и закона.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във