Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолова: Борисов иска свикване на ВНС, за да остане премиер до живот

"Бойко Борисов иска свикване на Велико народно събрание, за да остане премиер до живот. Конституцията за втори път се превръща в средство да продължи властта си и още малко да е премиер. Той така и не разбра, че за да се започне процедура за приемане на нова конституция, е необходимо да има конституционен проект. Какво ще предложи Борисов? Чл. 1 да гласи „Борисов да е премиер до живот“ ли?" Това заяви Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ във видео на живо във Фейсбук по повод призива на премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов да се свика Велико народно събрание.

"Ще има конституционен дебат и съдебна реформа, но дали тя ще изисква Велико Народно събрание, ще решим ние – партиите на протеста, които сме първа политическа сила. Този път конституционният дебат ще е с експерти, конституционалисти, университетски преподаватели, граждани, магистрати. Конституцията няма да се пише от безхаберници за една нощ", каза още Манолова.

Тя се обърна към Борисов и призова "да се осъзнае" кое е мястото, което му е "отредил българският народ". "Ти вече не си в позицията да определяш дневния ред нито на държавата, нито на парламента. На тези избори народът показа на Борисов „червен картон“. От него се очаква да изпълни конституционната процедура и да внесе предложение за кабинет. Тогава ще стане ясно, че той е в пълна изолация и че никой не иска повече нито Борисов за премиер, нито моделът, по който той управляваше. Борисов си отива и неговите „чакали“ повече няма да колят и бесят в българския парламент", смята съпредседателят на "Изправи се! Мутри вън!".

Манолова припомни конституционната процедура - ако Борисов не състави кабинет, мандатът ще се връчи на втория – Слави Трифонов. "От "Изправи се! Мутри вън!" ясно сме казали, че наши естествени партньори са партията на Слави Трифонов и "Демократична България". "Във всички случаи ще настояваме да са изпълнени ангажиментите, поети към българските граждани", каза още тя.

"Ще бъдем парламентарен омбудсман и дали на Борисов му харесва, или не, това не го решава той. Ще подкрепим малкия бизнес и микропредприятията, засегнати от пандемията, самоосигуряващите се лица и домакинствата. Ще внесем важните закони – за частния фалит, за ограничаване на колекторските фирми, срещу зариването на България с боклук, овладяването на здравната криза", обещава съпредседателят на коалицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във