Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолев: Нямам обяснение защо САЩ ме споменават в този списък

САЩ уличи в "сериозна корупция" и бившият зам.-министър на икономиката в кабинета "Борисов 3" - Александър Манолев. В официално изявление говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс публично оповести имената на бившите български длъжностни лица, които са замесени в корупционни схеми. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Славчев Пеевски, както и Илко Желязков във връзка с участието им в сериозна корупция. Това огласяване прави недопустимо влизането в Съединените щати на Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски, както и на най-близките членове на техните семейства.

В позиция до bTV Манолев заяви: "Нямам никакво обяснение за включването на името ми към този списък. Повече от 2 г. нямам нищо общо и с българската политика. Като заместник-министър на икономиката аз не съм имал никакви правомощия да взимам каквито и да е решения, свързани материалния интерес на държавата. Дори водените дела срещу мен са в лично качество за обстоятелства, които са се случили, преди да заемам публичен пост", каза той.

Бившият зам.-министър на икономиката подаде оставка през 2019 г., след като Върховната касационна прокуратура започна проверка за злоупотреба с европейски средства.

На брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че като грешка отчита само Александър Манолев, защото с неговия подпис е назначен за зам.-министър на икономиката. Борисов подчерта, че не е взимал нито една стотинка от Васил Божков, а отношенията му с Делян Пеевски били само политически.

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев коментира пред БАНКЕРЪ случая: "Не мога да кажа защо това се случва точно сега. Но съм сигурен, че когато и да се случи, все ще е късно. Колкото по-рано протече този процес на изясняване и на изчистване в политико-икономическото пространство, защото тук не става дума само за политически процеси, те са дълбоко икономически, толкова по-добре. Това трябваше да се случи в България много отдавана. И ние не трябваше да чакаме да ни го казват американците или да идва информация отвън. Това е работа на нашите служби и на нашата прокуратура. Големият извод за мен, е че българската държава трябва да си свърши работата с всичките си институции, за да не се случва повече нещо подобно." 

"За нас е важно да стане ясно не само кой е политическият лидер, за който се споменава в изявлението по повод санкциите. За нас е важно да стане ясна цялата система, по която е работила тази корупционна схема. Тя явно не е една. Важно е службите и прокуратурата много бързо да изяснят само кой е политическият лидер, но и цялата взаимовръзка. Защото най-важното, което е отвъд всякакви избори е, че не трябва да позволяваме това да се случва повече. И ако го постигнем, значи всичко това е имало смисъл, а не да сменим един олигарх с друг."

"От Европейския съюз досега не са излизали досега с конкретна информация, защото не разполагат с такива инструменти. Има още много неща, които трябва да се довършват в работата на ЕС. Дали ще се минава през общо разузнаване, през обща външна политика, например, това се все въпроси, които още не са разяснени в ЕС."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във