Банкеръ Daily

Общество и политика

Манолев дал лозе и заем за къщата за гости

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, който вчера подаде оставка, е предоставил под наем на Ана Димитрова собственото си лозе преди тя да навърши пълнолетие. Това каза по време на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Бяха изискани пълни копия и оригинали от цялата документация, която е послужила за отпускане на финансово подпомагане за обекта, с който Манолев влезе в аферата ''Апартаментгейт''. Манолев не е бенефициент по този договор – той е бил сключен с едноличен търговец Ана Димитрова. Установи се, че зам.-министърът в оставка учредил право на строеж с два нотариални акта в полза на фирма ЕТ "Агротрейд" изграждането на тази къща за гости. Той е предоставил под наем на Ана Димитрова собственото си лозе, което е с площ 9-10 дка, заяви Арнаудова.

Тя уточни, че Александър Манолов като управител на търговско дружество е предоставил на ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова" заем от 700 000 хил. лв. Установено е още, че бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев е бил член на Държавен фонд "Земеделие" в периода 19 юли 2017 г. до днес, когато е бил освободен.

Съобщението на прокуратурата със сигнала до КПКОНПИ става ясно, че Александър Манолев е представлявал фирмата ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова" - бенефициент по програма за европари. Тоест Манолев е бил упълномощено лице при извършената проверка на място на осъществената инвестиция по проекта, като е предоставил и документи, свързани с нея, изискани от експерти при Регионален технически инспекторат - Благоевград.

ДФ "Земеделие" като разплащателна агенция следва да осъществява мониторинг затова дали средствата, които са отпуснати се ползват по предназначение. Срокът на този мониторинг приключва през месец октомври 2019 г., посочи Арнаудова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във